Makalemizde neler var:
Tek celsede boşanma aslında anlaşmalı boşanmanın diğer adıdır. Yani tek celsede boşanma eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları ve bu anlaşmayı bir protokolde yazılı hale getirdikleri boşanma davalarıdır. Tek celsede boşanma (Anlaşmalı boşanma) davaları, çekişmeli boşanma davalarına göre daha hızlı ve daha kolay sonuçlanır.
Tek celsede boşanma için gerekli şartlar nelerdir?
Tek celsede boşanma için gerekli şartlar şunlardır:
- Eşlerin en az bir yıldır evli olmaları gerekir:
Bu süre, evlilik tarihinden itibaren hesaplanır. Eşlerin evlenmeden önce birlikte yaşamış olmaları bu süreye dahil değildir. - Eşlerin boşanma konusunda anlaştıklarını ve bu anlaşmayı bir protokolde yazılı hale getirmeleri gerekir.
Protokolde, eşlerin boşanma sebebi, çocukların velayeti, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi hususlarda nasıl bir düzenleme yaptıkları belirtilmelidir. - Eşlerin boşanma davasında duruşmalara katılmaları gerekir.
Eşlerden biri duruşmaya gelmezse veya duruşmada boşanmaktan vazgeçerse, dava tek celsede sonuçlanmaz. Hakim, eşleri uzlaştırmaya çalışır veya davanın çekişmeli olarak devam etmesine karar verir.
Tek celsede boşanma nasıl yapılır?
Tek celsede boşanma için öncelikle eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları bir protokol hazırlamaları gerekir. Protokolde, eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları tüm hususlar yer almalıdır. Protokol hazırlandıktan sonra, eşler protokolü imzalamalı ve mahkemeye sunmalıdırlar. Mahkeme, protokolü inceledikten sonra, eşlerin boşanmasına karar verebilir.
Tek celsede boşanma ne kadar sürer?
Tek celsede boşanma davaları, ortalama olarak 2-3 ay sürer. Ancak, davanın süresi, eşlerin yaşadığı ilin nüfusuna göre ve davanın mahkemeye sunulduğu tarihe göre değişebilir. Çünkü mahkemelerde dönemsel yoğunluklar yaşanabildiği gibi, mahkeme hakimi rahatsızlanıp raporlu olabilmektedir.
Bu sebeple dava açılması akabinde davanın düştüğü mahkeme kaleminden günü tebligatın gelmesi beklenmeksizin gün tayin ettirilebilir.
Tek celsede boşanmak için ne yapmalıyım?
Tek celsede boşanmak için öncelikle eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları bir protokol hazırlamaları gerekir. (Protokol örneği için TIKLAYINIZ) Protokol hazırlandıktan sonra, Bu protokolde neler olacağına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. TIKLAYINIZ
Eşler protokolü ve dava dilekçesini imzalamalı ve mahkemeye sunmalıdırlar.
Mahkeme, protokolü ve dava dilekçesini inceledikten sonra, eşlerin boşanmasına karar verebilir.
Tek celsede boşanma için avukat tutmam gerekir mi?
Tek celsede boşanma için avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak, boşanma süreci hukuki açıdan karmaşık bir süreçtir. Nitekim boşanma dava sırasında talep etmediğiniz haklarınız için bir daha dava açamayacağınız konular vardır ve telafisi mümkün değildir.
Bu nedenle, boşanma konusunda hukuki destek almak önemlidir. Boşanma avukatı, boşanma sürecini yönetmenize yardımcı olabilir ve haklarınızı korumanızı sağlayabilir.
BİLGİLENDİRİYORUZ!
- Tek Celsede Boşanma: Tek celsede boşanma, çiftler arasında ciddi bir anlaşmazlık veya uyuşmazlık olmadığı durumlar için tasarlanmış bir boşanma türüdür. Taraflar, evliliklerini sona erdirmek istediklerine karar verdiklerinde ve boşanma şartları konusunda anlaştıklarında bu yöntemi tercih ederler. Bu tür bir boşanma, hızlı bir şekilde sonuçlanabilir ve mahkeme tarafından onaylandığında çiftlerin evlilikleri sona erer. Uyuşmazlıkların çok az olduğu veya hiç olmadığı durumlarda bu seçenek tercih edilir.
- Çekişmeli Boşanma: Çekişmeli boşanma, çiftler arasında mal paylaşımı, velayet, nafaka ve diğer boşanma konuları üzerinde anlaşmazlıkların bulunduğu durumlar için geçerlidir. Taraflar arasında anlaşmazlıklar olduğunda, mahkeme bu anlaşmazlıkları çözmek için kararlar verir. Bu tür bir boşanma süreci daha uzun sürer ve genellikle daha fazla maliyet gerektirir. Mahkeme, tarafların anlaşmazlıklarını dinler, delilleri göz önünde bulundurur ve nihai kararı verir. Çekişmeli boşanma, tarafların mahkeme kararlarına itiraz etme hakkına sahip oldukları bir süreci içerir.
Başka bir deyişle, temel fark, anlaşmazlık seviyesi ve çözüm yöntemidir. Tek celsede boşanma, anlaşmazlıkların az olduğu ve tarafların boşanma konusunda genel bir uzlaşmaya varmış olduğu durumlar için uygun bir seçenektir. Çekişmeli boşanma ise taraflar arasında çeşitli anlaşmazlıkların olduğu ve mahkeme tarafından bu anlaşmazlıkların çözülmesi gerektiği durumlar için kullanılır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Esim cekismeli bosanmak istiyor ben istemiyorum gelen celde karşılık vermesem ne olur
Gelen belgeye 2 hafta süre içerisinde cevap sunmanız ve delillerinizi bildirmeniz lazım Aksi halde hak kaybı yaşarsınız bizim tavsiyemiz Bulunduğunuz ilden bir boşanma avukatı ile görüşüp süreci sağlıklı bir şekilde yürütmeniz Eğer Gaziantep ilinde iseniz tarafınıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz
Iki çocuğumuz var anlaşmali boşanmak istiyorum ne yapmamız gerekiyor
Melisa hanım merhabalar;
Öncelikle bu konuda bir protokol hazırlayıp ev eşyaları ve bunun dışında araç ve taşınmazınız var ise bunların kimlerde kalacağı, çocukların velayeti kimde kalacağı hususu yazıya geçirilmeli. Sonra basit bir dava dilekçesi ile süreci başlatmalısınız.
Dilerseniz Anlaşmalı boşanma konusunda detaylı yazımızı tıklayıp sürecinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenebilirsiniz:
https://alitumbas.av.tr/anlasmali-bosanma-avukati/
Bir aylık evliyiz tek celsede anlaşmalı boşanma mümkün mü
Mümkün konu hakkında detaylı bilgi için tarafımıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz
Anlaşmalı boşanma bizim duruşma yapıldı ama bir yıl oldu hala karara çıkmış yazıyor ne zaman sonuçlanır
Bahsine ettiğiniz Durum normal değil Muhtemelen gerekçeli kararın tebliğ işlemi yapılmamıştır mahkeme kalemine giderek mutlaka durumu görüşün