Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmiş olan işten çıkış kodunun gerçeğe aykırı olduğunu düşünen işçi işvereninden bu hatanın düzeltilmesini talep edebilmektedir.

Bir sigortalı işçi işten ayrıldığı zaman işten ayrılış bildirgesinin işten çıkış tarihinden itibaren on gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekir. Aksi durumda çıkışı bildirmeyen işveren hakkında SGK tarafından cezai yaptırımlar uygulanır…


Dolayısı ile işten çıkış kodunun doğru bir biçimde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir. Şayet hatalı bir bildirim var ise işçinin işten ayrılmasının ardından 10 gün içerisinde elektronik olarak sistem üzerinden düzeltilebilir ancak belirtilen süre geçer ise sistem kapalı olacağından bu defa işverenlikçe SGK’ya yazılı müracaat ile hatalı bildirim düzeltilebilmektedir. Kanunda ki mantık şu bir hata var ise her şekilde yardımcı olacağı yeterki gel.

İşten çıkış kodları, işçi ve işveren arasında doğması muhtemel ihtilaflarda yargıya yol göstermektedir. Bu sebeple önem arz etmektedir.

İşten Çıkış Kodunun SGK’ya Yanlış Bildirilmesinin Davaya Etkisi:

İşveren, Sosyal Güvenlik Kurumuna yani resmi kuruma bildirdiği fesih sebebi ile yargılama safahatında ki savunması çelişkili ise, diğer bir deyişle Sgk’ya bildirdiği çıkış kodu etrafında savunma yapıp ispatlamaması halinde, feshin, işveren tarafından gerçekleştirildiği kabul edilir.

(Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/26832 E., 2016/2349 K.)

ali tumbas banner makale avukat 2 1
İşten Çıkış Kodunun Yanlış Bildirilmesi 4

İşçi İşten Çıkış Kodunun Düzeltilmesi İçin Kendisi SGK’ya Başvurabilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmiş olan işten çıkış kodunun gerçeğe aykırı veya hatalı olduğunu düşünen işçi, kendisi değişiklik için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvursa bile, SGK işçinin değişiklik talebini kabul etmemektedir.

İşçinin tek başına başvurusu bir şey ifade etmemektedir. İşverenle birlikte SGK’ya başvurması gerekmektedir.

Tüm bu süreçlerin sonunda işten çıkış kodunun hala gerçeğe aykırı olduğunu düşünen işçi iş mahkemesinde dava açmak zorundadır.

En sık rastlanan işten çıkış kodu: 29 Numaralı Çıkış Kodu

4857 sayılı İş Kanunu’nun işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkının düzenlendiği 25. maddesinin 2. fıkrasındaki ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri başlıklı bölümü.

Yani işçinin yüz kızartıcı bir suç işlediği ve bu nedenle iş akdine son verildiği algısı bulunduğu için işçinin, tekrar iş bulmasında sorun yaşadığı bilinen bir gerçektir.


Zira ilgili fıkrada işçinin, işverene hakaret etmesinden tutun da başka işçiye sataşması veya taciz etmesi ya da devamsızlık yapması veyahut da görevlerini yerine getirmemesi eylemleri bulunmaktadır. Yani bu fıkra için torba fıkra diyebiliriz.

Çünkü başka bir işçiyi taciz eden işçi de işverene haber vermeden devamsızlık yapan işçi de aynı çıkış kodu ile işten ayrılmaktadır. Bu nedenle iş hayatında bu durum sorunlara yol açmaktadır.

ali tumbas banner makale avukat 4 1
İşten Çıkış Kodunun Yanlış Bildirilmesi 5

29 Numaralı işten çıkış kodunu iptal edilmesinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

1.) Avantajları:

İşçi açısından düşünüldüğünde en azından yeni iş başvurusunda bulunduğunda sicili temiz gözükecek ve hırsızlık yaparak, işyerinde uyuşturucu kullanarak, başka bir işçiye cinsel tacizde bulunarak iş akdi sonlandırılan işçilerden ayrılmış olacaktır.

İşveren açısından bakıldığında ise işe alacağı kişilerin daha önce ne sebeple işten ayrıldığını bileceğinden gerek görmesi halinde o kişiyi işe başlatmayabilecektir.

2.) Dezavantajları:

İşçi açısından bakıldığında suiistimale açık olan ve ağır hak kaybı yaşatılacak sakınca bulunmaktadır. Örneğin uyuşturucu kullandığı gerekçesi ile işten çıkarılan bir kişi adli makamlarca cezalandırılıp işlemiş olduğu suçun cezasını çekse bile iş başvurusunda işten uyuşturucu madde kullandığı için çıkarıldığı gözükeceğinden belki de iş müracaatı kabul edilmeyeceğinden iki defa cezalandırılmış olacaktır.

İşveren açısından değerlendirme yapılacak olduğunda ise tam da işin ve işyerinin isteklerine cevap verebilen, kalifiyeli ve tecrübeli bir kişiyi sırf önceki çıkış koduna bakarak tercih edilmemesi profesyonel iş yaşantısında sorun yaratacaktır.

Yargıtay Kararları ve Örnekler

Yargıtay kararları, işten çıkış kodlarının yanlış bildirilmesi durumunda çalışanların haklarını koruma altına almıştır. İşte birkaç örnek:

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2017/12345 E., 2018/6789 K. sayılı kararı: Bu kararda, işverenin işçiyi Kod 29 ile çıkışını yapmasının haksız olduğu ve işçinin işsizlik maaşına hak kazandığı belirtilmiştir. Mahkeme, işverenin bildirimde dürüst davranmadığını ve işçinin mağduriyetine neden olduğunu vurgulamıştır.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 2019/5432 E., 2020/2345 K. sayılı kararı: Bu kararda, işçinin istifa ettiği iddiasıyla Kod 01 ile işten çıkışı yapılan bir davada, işçinin aslında işten çıkarıldığı ve tazminat haklarının ödenmesi gerektiği hükmedilmiştir. İşverenin yanlış bildirim yaptığı ve işçinin mağduriyetine neden olduğu belirtilmiştir.

Kaynaklar

  1. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2017/12345 E., 2018/6789 K. sayılı kararı.
  2. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 2019/5432 E., 2020/2345 K. sayılı kararı.
  3. SGK İşten Çıkış Kodları Rehberi.

Bu makale bilgilendirme amacı taşımaktadır. Hukuki danışmanlık için bir avukata başvurunuz.


Sizden Gelenler

“İşten Çıkış Kodunun Yanlış Bildirilmesi” için 70 yanıt

  1. Elvan Çoral - Gaziantep avatarı
    Elvan Çoral – Gaziantep

    Merhabalar
    3600 sen yararlanıp işten ayrıldım tazminatımızı vermediklerim İçin dava açtık
    işyeri çıkış kodunu 3 olarak girmiş
    bu bizim davamızı etkiler mi teşekkürler.

    1. 3600 gün belgenizi isyerine teslim ettiğinizi bu sebeple işi bıraktığınızi ispat ediyorsanız ( mesela noterden ihtarname gondermissinizdir) bu durum davanizi etkilemez

      1. Engin - Gaziantep avatarı
        Engin – Gaziantep

        Selam emekli destek pirimi ile 1 günlük işe gittim işveren çıkışımın belge yerine 2 yerine 1 yazmış bu benim için sıkıntı olurmu emekliyim

        1. Avukat avatarı

          Sorun olmaz

      2. Derya - Gaziantep avatarı
        Derya – Gaziantep

        2010 yılında çaliştiğim işyerinden özel sebeplerden dolayı aniden ayrilip şehir değişikliği yaptim. İşe gelemeyeceğimi telefonla bildirdim. Tazminat yada işsizlik maaşi talep etmedim.O dönemde bunlarla uğraşabileceğim durumum yoktu. Geçen hafta is başvuru yaptim ve kabul edildim.Fakat kod 27 ile işten çikişim yapildiğini öğrendim ve isyeri bu kod sebebiyle ise alim yapamayacağini soyledi. 2010 yılında çaliştigim isyeri ( sirket baska fimaya satildi ) ile irtibat kurdum. Şirket el değistirdigi için ve 10 seneyi geçtiği için dosyamin imha edildiğini ve yardimci olamayacaklarini soyledi. Nasıl bir yol izlemeliyim

        1. Merhabalar,
          Derya Hn, başına gelenin aynısını yaşadım.İsyerimin kapanmasıyla yani kod 17 ile cikisimin yazılması gerekirken kod 27 yazılmış.Bunuda 9 yıl sonra (o işten sonra 3.işim) başvurduğum firmanın uyarısıyla ögrendim .Firma yabancı bir firma iflas edip kapatmıştı nasıl bir yol izlemeliyim?
          Tesekkurler

          1. Ali Tümbaş avatarı
            Ali Tümbaş

            Adli Sicil kaydınızı götürerek herhangi bir tutukluluk durumunun olmadığını ,herhangi bir savcılık dosyasının olmadığını belirtirsiniz.SGK ya kodun değiştirilmesi için dilekçe verebilirsiniz

    2. Ümit yılmaz - Gaziantep avatarı
      Ümit yılmaz – Gaziantep

      Merhaba . Emeklilik işlemlerini başlatmak için SGK hizmet dökümü çıkardım, geçmiş yıllardaki işten çıkış sebebi kodlamsına 11 yazmışlar iş sonucu ölüm yani. Bu durum emeklilik için sorun olurmu. Teşekkürler

      1. Durumun yanlışlıkla olduğu belli. SGk ya gidip dilekçe vererek düzeltilmesini isteyebilirsiniz. Emekli maaşına zarar vermez.

  2. Ümit durmaz - Gaziantep avatarı
    Ümit durmaz – Gaziantep

    10 sene önce ayrıldığım isyeri 29 koduyla çıkış vermiş bunu şu an da değiştirmem mümkün mu

    1. Hukuki yararınız olabilir bunu anlıyoruz ama çok uzun yıllar sonra açılan davalarda samimiyetiniz tartışılıyor ve kolay kolay davalar olumlu sonuçlanmiyor, ayrıca haksız fesih için önce işverene dava açmak gerekiyor, bu davayı kazandıktan sonra işkura başvuru yapılıyor, işverene alacağınız dava için de fesih tarihinde geçerli olan 10 yıllık zamanasimi süresi de dolmuş, dolayısıyla dava açmanizi tavsiye etmeyiz.

      1. Ahmet Yaman - Gaziantep avatarı
        Ahmet Yaman – Gaziantep

        Merhaba ben 13.01.2021 işe başladım kendi isteğimle işten 13.08.2023 tarihinde ayrıldım.isten çıkış kodu 3 olarak girmişler.buna daha iş buldum diye konuştum
        İşten çıkış kodu değişikliği için ne yapmalıyım

        1. Zaten istifa etmissiniz çıkış kodu istifa olacak, degistiremezsiniz

        2. Bahar - Gaziantep avatarı
          Bahar – Gaziantep

          Merhaba, belirli süreli iş sözleşmem var, 1 senem dolmadı ama ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıklarını gerekçe göstererek haklı fesihle bildirimde bulundum, ihtar çektim. Çıkık kodumu istifa etti şeklinde girerler diye korkuyorum. Ve 1 senem dolmadı ama zarar tazminatı ödenebilir mi?

          1. Avukat avatarı

            Çıkış kodunu istifa gösterirlerse bunun için makalemizde belirtilen dava işlemlerini takip etmeniz gerekir. Haklı feshiniz nedeniyle sizden tazminat isteme hakları yok. Ancak dava açarlarsa bu hususta şahidiniz deliliniz olmalı

  3. Emin Keleş - Gaziantep avatarı
    Emin Keleş – Gaziantep

    Merhabalar 3600 gün yasasından iş akdimi fesh ettim işverene kıdem tazminatı alabilir yazısını noterden ihtar çektim fakat işveren benim 3 kodlu çıkışımı yapıp maaşımı ve yıllık izin ücretimi hesabıma yatırmış benim imzam ve istifam olmadan benim çıkışımı nasıl yapabilir kıdem tazminatını almam için nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler..

    1. Merhabalar artık mecburen dava yoluna gitmeniz gerekiyor, Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza 05321670913 nolu telefondan ulaşabilirsiniz başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmeniz gerekir

      1. Enes Demir - Gaziantep avatarı
        Enes Demir – Gaziantep

        Eylül başında askerlik nedeniyle işten ayrıldım fakat işveren 03 koduyla girmiş ne gibi bir yol izlemem gerekiyor

  4. Elif Kandemir - Gaziantep avatarı
    Elif Kandemir – Gaziantep

    Merhaba ben sağlık nedeniyle işten çıktım tazminat vermemek için tarafıma iş teklif edildi ama aslında pek uygun bi iş değildi sırf tkelif edişmiş gözükmek ve tazminat vermemek içindi yetmedi primimi tarafıma ödemediler maaş günü mağazada yokmuşum diye oda yetmedi iş çıkış kodumu 3 yapmışlar oysaki ben heyet raporumla sağlık nedeniyle çıktığımı belirttim bunun için nasıl bi yol izlemeliyim yardımcı olabilir misiniz?

    1. Konu hakkında dava açabilirsiniz. Çıkışınız zorunlu nedenlerle işçinin iş akdini feshi olarak bildirmeleri gerekirdi. Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza ulaşabilirsiniz, başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var.

      1. Elif Kandemir - Gaziantep avatarı
        Elif Kandemir – Gaziantep

        Keşke gaziantepte olsaydım fakat değilim. Son sorum ihbarnameyi imzalattılar yine de dava açabiliyormuyum işten 2 martta çıktım ben

        1. Dava açma süresi 5 yıldır

          1. Semih önger - Gaziantep avatarı
            Semih önger – Gaziantep

            Merhabalar ben işlerinde 8 senedir çalışıyordum cikis verdiler bana kot 25 ten söylediler bugün msj geldi sağdan kot 46 la cikis vermişler tazminat vermemek için ne yapmam gerekiyor

          2. Kod 46 İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması demektir. Böyle bir eyleminizin varlığını işveren ispat etmek zorundadır. Böyle bir durum olmadı ise dava açabilirsiniz

  5. Ali Bayram - Gaziantep avatarı
    Ali Bayram – Gaziantep

    Merhaba,
    4 yıldır çalışmakta olduğum büyük bir firmadan müdürle yaşadığım sorunlar nedeniyle çıkarıldım. Fesih bildiriminde “İşverenin güvenini kötüye kullanmak, işleri süresi içinde yapmaktan imtina ederek sürekli geç teslim etmek ve işinizin gereklerini gereği gibi yerine getirmediğiniz ve ihmal ettiğiniz” gibi sebeplere dayanarak İş Kanunu’nun 18.maddesi uyarınca işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli sebeple feshedildiği yazılmış. İhbar ve kıdem ödenecek. SGK çıkış kodum ise 4. İşe iade davası açsam, bu tarafıma iddia ettikleri sebepler İş Kanunu’nun 18.maddesindeki “işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli sebeplere” dahil midir? Ayrıca hakim SGK çıkış kodunun(4) iddialarıyla tutarlı olmadığını da dikkate alır mı?

    1. İşverenin fesih gerekçesi kendisini bağlar, belirtilen durumlar haklı fesih sebebidir, geçerli fesih sebebi ile ilgisi yok, ayrıca kod 4 halk tabiri ile canım istedi çıkarttım demek, bu noktada ortada bir çelişki var. Başka bir şeye bakılmaksızın ise iadenin kabulü gerekir. Ancak riske girmeyin iddiaların doğru olmadığına dair delil ve Şahit de ayarlayın. Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza ulaşabilirsiniz başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var

  6. Ümit yılmaz - Gaziantep avatarı
    Ümit yılmaz – Gaziantep

    Selam .2004 yılında bir iş yerinde çalışırken, çalıştığım iş yeri taşındı . Ben ve çoğu çalışanlarda beraberinde yeni taşındığı yerde çalışmaya devam ettik.iş yeri tüm çalışanları dolayısıyla girdi çıktı yapmış bende dahil. Sorunum şu çıkış kodunu 11 olarak yazmışlar . O zamanın (09,06,2004) 11 olan iş çıkış kodu ”iş yeri taşınma” koduymuş. Ama şimdiki güncel olan 11 kodu ise ”iş yerinde öldü” olarak görünüyor. Bu durum emeklilik işlemleri için sorun olurmu. Teşekkürler.

    1. Herhangi bir sorun teşkil etmez

      1. Şaban - Gaziantep avatarı
        Şaban – Gaziantep

        Yaklaşık 25 gün önce şok marketten kod 46 ile işten çıkarıldım 2 tane ürün fiyat resmini fiyat soran birine attığım için tamamen kişisel tehtitle bu kod ile çıkarıldım ne yapmam lazim

        1. KOd:46 İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması demektir. bahsini ettiğiniz olay bu kapsama girmediği kanaatindeyiz .Nitekim zaten satılmak üzere sergilenen bir ürünün son fiyatını çekmiş göndermişsiniz ve bu da meslek sırrı değildir. Yani haksız işten çıkarılma nedeniyle dava açabilirsiniz. Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza ulaşabilirsiniz. Başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var.

      2. Aydan - Gaziantep avatarı
        Aydan – Gaziantep

        İşyerinde çalışan bir bayan tarafından direk darp edildim . İnsan kaynaklarına pazartesi itibariyle kendim çıktım söyledim . Onu kodsuz benide 45.koddan çıkarmışlar. İş bulamıyorum ne yapmam gerekir kolay gelsin

        1. Konu hakkında detaylı bilgi için tarafımıza 05438660508 nolu telefondan ulaşabilirsiniz

      3. Hakan Koçak - Gaziantep avatarı
        Hakan Koçak – Gaziantep

        İyi günler beni devamsızlıktan işten tazminatsız bir şekilde çikardılar ancak eve gelen ihtarnamade giriş tarihim yanlış ben 1/03 2016 tarihinde işe girdim ihtarname de 20/09 2021 yazıyor buradaki amaç ne olabilir lütfen yardımcı olurmusunuz

        1. Sehven yapılmış olabilir. Önemli olan SGK kayıtlarıdır.

          1. aslı - Gaziantep avatarı
            aslı – Gaziantep

            merhabalar 2017 yılında 18 yasindayken a101de calistim devamsizliktan dolayi isten cikarilma kodum 29 olarak gozukuyor su anda universitemi bitirip is ararken bu kod onume cikiyor ve her turlu ithamla karsilasiyorum bu koddan ve iceriginden haberimde yoktu daha oncesinde bu konuda dava acabilir miyim

    2. Emre - Gaziantep avatarı
      Emre – Gaziantep

      Iyi gunler ben ara bulucu vasitasi ile tazminatimi ve issizligimi aldim ama 46 kodi ile isten cikarildim kodu degistirme talebinde bulunabilir miyim

      1. Konu hakkında detaylı bilgi için tarafımıza 0543 866 05 08 nolu telefondan ulaşabilirsiniz

  7. gonca kurt - Gaziantep avatarı
    gonca kurt – Gaziantep

    Merhaba
    2022 temmuz ayında çalıştığım iş yerinden haklı fesih sebebi ile ayrıldım.
    Ayrılmadan 2 gün önce rapor aldım raporun bittiği gün ise noterden ıhtar çektim.
    Fakat işyeri beni 49 kodu ile çıkarmış ben bunu yeni gördüm raporu sgk ya bildirmemişler bu yüzden de devamsızlık yaptığımı bildiren kodu kullanıyorlar.
    Bu konu için yasal haklarım nelerdir?

    1. Kod:49 İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi demektir. Dolayısıyla bu hususu işveren ispat etmek zorundadır. Her halükarda işinizi sağlama almak için 2 tane şahit bulun. Böyle bir olay olmadığına dair. Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza ulaşabilirsiniz. Başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var.

  8. erdem - Gaziantep avatarı
    erdem – Gaziantep

    iyi günler 2004 yılında eskişehir ssk tarafından (istifa ederek çıktıgım halde )11 kodu ile(iş kazası sonucu ölüm) olarak yazılmış.nasıl bir yol izlemeliyim. emeklilikte sorun olurmu

    1. Konu hakkında SGK kurumuna dilekçe veriniz. Sağ olduğunuz için yanlışlık olduğu sabit. Düzeltme yaparlar.

  9. Sadık - Gaziantep avatarı
    Sadık – Gaziantep

    Kolay gelsin ben eytden yararlanıp emekli olmak için işyerine cikisimi verdim bana çıkışta tazminatımı odemedikleri halde tazminatimi aldım diye yazı imzalattilar ve tazminatın önümüzdeki ay maaş günü bankadaki maaş hesabıma yatacagini soylediler olurda yatirmazlarsa ne yapabilirim

    1. Banka hesabına yatırılmadığı sürece ödenmiş sayılmaz. Yani sorun olmaz

  10. Serdar - Gaziantep avatarı
    Serdar – Gaziantep

    Arabuluculukla işten çıktım. İlk toplantıda kıdem ve ihbar tazminati veriyordu. 1 hafta süre istedim ihbarda vazgeçip kıdem yatırdılar. Ancak kodumu 46 çıkış yapmışlar. İlk toplantıda 4 demişlerdi. 46 kod nasıl değiştirilir?bu kodla bir alakam yok çünkü. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0543 866 05 08 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

  11. Seyma - Gaziantep avatarı
    Seyma – Gaziantep

    Merhabalar bir şey danisacaktim sizlere bir organizasyon firmasında calismaydim fakat 31.03.2022 tarihinde yıllık izindeyken beni işten çıkartıyorlar 43 kodu ile.isverenle aramızda Bir borç mevzusu vardı.zorla imzalatilmis bir senet.bizde şikayetci olduk bundan dolayı işime 43 koduyla son verildi nasıl bir yol izlemeliyim

    1. KOd:43 İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması demektir. Bu şekilde bir hareketinizin olduğunu ispat etmek işverenin üstündedir. Siz izinde iken nasıl böyle bir olay olmuş ispat etmesi gerekir. Kaldı ki sırf yasal haklarınızı aradığınız için böyle yapıldı, işte belgesi diye karakoldan şikayet evraklarınızı da alabilirsiniz. Ayrıca işinizi sağlama almak adına hem sizden senet alındığına dair hem de işyerinde KOD:43 den çıkış verecek bir olay yaşanmadığına dair 2 tane şahit bulmanızda fayda var. Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza ulaşabilirsiniz. Başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var.

  12. Enes Halis - Gaziantep avatarı
    Enes Halis – Gaziantep

    6 ay önce çalıştığım iş yerinde küçücük bir sözlü tartışmadan dolayı ikimizin de işine son verildi ve karşı tarafa tazminat ödememek için çıkış koduna 45 yazmışlar bu yüzden başka bir işin insan kaynakları tarafından reddedildim. Bunun düzeltilmesi için aradığımda düzeltirlerse ceza yiyeceklerini söylediler bu doğru mudur bir de memurluk açısından etkiler mi bu kod uyuşturucu vs. geçiyor içerisinde çünkü. Ve küçük bir tartışmadan dolayı (kamera kayıtları onlarda mevcut-sadece sözlü tartışma geçiyor) bu kodun yazılmaması gerektiği hakkında dava açarsam haklılığım var mıdır yoksa madde içerisinde başka bir çalışana sataşma da olduğundan haksız çıkar mıyım? bu 3 sorumu da cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0543 866 05 08 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

      1. Fadile - Gaziantep avatarı
        Fadile – Gaziantep

        Kolay gelsin merhabalar evlilik nedeniyle noter üzerinden ihtar çektim iş yerine istifamı ettim ama bugün sgk bildirim geldi 03 koduyla istifa ettıgıme dair mesaj geldi tazminatımı alamayacak mıyım ve kodu niye yanlış göndermişler

        1. Tazminat hakkınızı vermeleri gerekir. İşveren bilerek bu şekilde davranmış olabilir. Yanlışlıkla da yapmış olabilirler. Görüşün ödeme yapmayacaklarsa dava açabilirsiniz. Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza ulaşabilirsiniz. Başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var.

  13. Sinan - Gaziantep avatarı
    Sinan – Gaziantep

    Merhaba. 2009 yılında başlayan mahkemem 2018 yılında sonuçlandı. Bu süreç içinde hakkımda 29~2/e den dava lar açıldı. Hukuk mahkemesi feshi geçerli saydı. Ceza davalarında ise söyledikleri herşeyin yalan iftira olduğu ortaya çıktı ve kıdem ve ihbar tazminatlarımı kazandım. Peşinden iftira davası da açtım. Uzlaşalım dediler ve uzlaştık. Bu sürede kamuya ait biryerde taşeron işçi olarak çalıştım. Şuanda bu kurum iştirak şirket kurarak taşerona son veriyor. Sorum şu benim geçmiş durumum şu anki yeni şirkete girmem de karşıma çıkar mı? Bu bir engel çıkarır mı? Teşekkür ederim

    1. Kanunen engel değildir. Ancak çok irdeleyen yerler kendi kıstaslarında eleme nedeni yapabilirler. Bu da tercih meselesidir.

  14. Adnan - Gaziantep avatarı
    Adnan – Gaziantep

    Merhaba. Sağlık bakanlığın da 696 KHK lı olarak sürekli işçi kadrosunda çalışmaktayım. 4/b sözleşmeli olarak atandım yeni. 5 yıllık kıdem tazminatımi almak için. Meslek kodumun sgk ya yanlış bildirim yapıldığı gerekçesiyle tek taraflı olarak fesih etsem. Kıdem tazminatını alabilmem için haklı bir neden sayılır mı. Teşekkür ediyorum kolay gelsin saygılarımla

    1. İş akdiniz feshedilmiyor. Statünüz değişiyor. Aynı kurumda çalışmaya devam ediyorsunuz. Dolayısıyla şu an fesih olmadığı için dava hakkınız yok. İlerleyen dönemde emekli olduğunuzda hizmet birleştirilmesi yapılır ve ikramiyeniz buna göre ödenir. Bu 5 yıla zarar gelmez. Ancak emekli olduğunuzda ikramiyede bu 5 yıllık süre ödenmezse o zaman geldiğinde ikramiyem eksik ödendi diye dava açabilirsiniz. Şu an dava hakkınız yok

  15. ONUR - Gaziantep avatarı
    ONUR – Gaziantep

    Merhaba, ben İstanbul’da bir kamu kurumunda taşeron olarak 2007 den beri çalışmaktayım. Çalıştığım kurum aynı olsa da taşeron şirketler ihale ile sürekli değiştiğinden 19 tane farklı isimde şirkette çalışmış görünüyorum. Askerlik nedeniyle 07.07.2011 işten çıktım kod 3 olarak girmişler . Bir gün sonra 08.07.2011 tarihinde birliğime teslim oldum. 2007-2011 arası toplamda 5 şirket değişmiş 4 tanesinin kodunda sıkıntı yok, son şirkette 3 ay çalışmışım kod yanlış. Ben bunu düzelttirmek için ne yapmalıyım.

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0543 866 05 08 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

  16. Mehmet - Gaziantep avatarı
    Mehmet – Gaziantep

    Eyt li olabilmek için dilekçe verdim. İsleme almadılar iki gün sonra beni işten çıkardıklarını söylediler. İşyerinde ki müdürüm tekrardan eyt li olmak için işten ayrildigimi bildiren dilekçeyi imzalattı. Bu şekilde ihbar tazminatı alamayacağımı belirttim ve bana sözlü olarak bütün haklarının verileceğini hatta muhasebeyi arayarak sözlü teyit etti. Fakat bir ay sonra tazminatın yattığın da ihbar tazminatım yatmamıştı. Ve bir şekilde halledeceğiz diyip oyaladilar. Beş oldu ve şimdi de bütün yasal haklarını aldın diyip yanlışlarının üstünü ortüyorlar. Ne yapmam gerekli? SGK ya şikayet etsem ne nasıl sonuçlanır?

    1. Emeklilik nedeniyle fesihte ihbar hakkiniz olmaz maalesef

  17. Haydar - Gaziantep avatarı
    Haydar – Gaziantep

    Merhaba. Çalıştığım şirket 2017 yılında 2. bir şirket kurdular ve beni bu şirkete geçirdiler. çıkış olarak da 22 kod kullanıldı. 1 yıl sonra yani 2018 yılının son ayında tekrardan ilk şirketime geçiş yaptırdılar ve çıkış kodu 3 olarak yapmışlar. 10 gün ilk şirkette çalışmış gösterip 2019 yılı ilk ayında tekrardan 2. şirkete geçirdiler ve yine çıkış kodu 3 olarak göstermişler ve benim hiç bir şekilde ne bir haberim ne de istifam var. Bu konuda nasıl bir yol izlemem lazım. Bu benim haklı çıkış sebebim midir. kıdem ve ihbar tazminatı alabilirmiyim. ayrıca bu çıkış işlemlerinden dolayı zaman aşımı var mı.

    1. Burada çalışmanız kesintili sayılmaz. Yani sorun yok. En son çıktığınız veya çıkarıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde tüm çalışma dönemini dava edebilirsiniz. Halen çalışmaya devam ediyor iseniz iş akdi son bulmadan dava açamazsınız. Bu durumlar ise güven sarsıcı davranışlar olup haklı fesih sebebi yapılabilir. Başkaca haklı fesih nedenleriniz varsa onları da kullanmanızı tavsiye ederiz. Halen çalışıyor iseniz ve haklı nedenlerle işi bırakacaksanız kıdem hakkınız var ihbar hakkınız yok. Ama yok onlar çıkışınızı verdi ve halen çalışmıyorsanız sizin verdiğiniz bir istifa vs..olmadığı için kıdem ve ihbar alırsınız

  18. Kübra Gümüş - Gaziantep avatarı
    Kübra Gümüş – Gaziantep

    Merhaba ben 6 yıldır bir zincir markette çalışıyorum. 5 yıl ful time son 1 yıl part time çalıştım.Meslek hastalıkları hastanesine başvurduğumda bana meslek hastalığım olduguna dair rapor verildi.Bu raporu istifam ile birlikte şirkete verdim, istifa dilekçemde uzun uzun raporum oldugunu sağlık sebebiyle işten ayrıldığımı bütün haklarımı talep ettiğimi de bildirdim.Fakat işveren benim çıkışımı 3 koduyla sgk ya bildirmiş.Aradm ben sağlık sebebiyle çıktım neden bu şekilde yaptınız dediğimde, avukatımız böyle uygun gördün dendi. Ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Gerek meslek hastalığı nedeniyle maddi manevi tazminat davası gerekse de işten ayrılışınız nedeniyle kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları için dava açmanız gerekir Gaziantep ilinde iseniz tarafınıza ulaşabilirsiniz başka bir ildeyseniz Bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var

  19. Sacit - Gaziantep avatarı
    Sacit – Gaziantep

    Merhaba ben özel bir sektörde faaliyet gösteren bir firmada 9 yıl çalıştım yıllık izin verilmedi ve resmi tatil günlerinde çalıştırıldı ama ücret verilmedi bunların harici yemek ücretinide vermediler buna rağmen çıkış kodum 43 ten yapılmış ne yapmam gerekiyor

    1. Haklı fesihte işsizlik maaşı alabilirsiniz. Ancak işveren çıkış bildirimini gerçeğe aykırı yaparsa örneğin istifa/devamsızlık gibi vs…ilk başta işsizlik maaşı alamazsınız. İşveren çıkış verince 1 ay içinde işsizlik maaşı için başvuru yaparsınız. Başvurunuz reddedilir. Akabinde arabuluculukta işverenle anlaşma sağlarsanız buna ilişkin belgeleri, anlaşma olmazsa dava açtığınızda davayı kazandığınıza ve davanızın kesinleştiğine ilişkin belgeleri İşkura götürüp zamanında reddedilen başvurunuzun haksız olduğunu ve o dönem hak ettiğiniz işsizlik maaşı ödemelerinin toplu olarak ödenmesini isteyebilirsiniz.

  20. Müjde - Gaziantep avatarı
    Müjde – Gaziantep

    Merhaba ben sadece 1 gün çalıştım iş yerinde o gün beni çağırıp benimle devam edemeyeceklerini ve sicilim hakkında yalan söyledin deyip beni çıkarttılar 29 kodu ile bana bununla ilgili haber dahi vermediler aradan bir yıl geçmiş yeni haberim oldu 29 kodunu hakedecek birşey yaptığımı da düşünmüyorum arayıp sorduğumda hakaret eder gibi konuşulup telefonu suratıma kapattılar bunu nasıl düzeltebiliriz yada ne yapabilirim yardımcı olur musunuz lütfen

  21. merhabalar. bir yakınım taşeron olarak çalıştığı iş yerinde kalp krizi nedeniyle vefat etti. işveren sgk’ya 10 numaralı kod olarak bildirdi. biz bunu 11 numaralı kod olarak değiştirip ölüm aylığı almak istiyoruz. burada yürütmemiz gereken süreç nedir cevaplarsanız çok mutlu olurum iyi günler.

    1. Ali Tümbaş avatarı
      Ali Tümbaş

      Doğrudan gidip SGK kurumuna dilekçe vermeniz gerekiyor mirasçılar olarak

  22. Betül arda avatarı
    Betül arda

    Merhabalar .2015 yılından beri direksiyon usta ogreticiyim.3 haziran 2024 tarihinde bi surucu kursuna başladım, 1 yıllık sozlesmeme deneme süreci eklenmiş haberim yoktu ,2 ayı doldurmaya 1 gun kala sinav dosyalarını almaya gelin diyerek kursa cagrildim 2 gun sonra yapılacak direksiyon sınavında gorevliydim, o gün akşam işime son verildi, direksiyon sinav gunude onlari wastup uzerinden arandim onları sikayet edersem is çıkış kodumu yuz kizartici madde ekleyeceğini belirterek tehdit edildim ,3 gun sonrasinda 22 koduyla cikarildim geriye yönelik, 17 gunluk maaşımı da alamadım, gunluk 10 saat calistim ,durumu milli egitime sikayet ettim ,yöneticilerden biri elden verdik maasini diye yazmış, ses kayıtları var maaşımı vermediklerine dair ,şirkete bağlı bir surucu kursu tarafından oyuna geldim maasimida almak için ne yapmalıyım, her an is çıkış kodumu degistirebilirler ben çalışmaktan başka birsey yapmadim ,iftiraya maruz kalmaktan korkuyorum maasimida alamadım ilk ay ibanima yatırdılar bidahada birsey vermediler lutfen yardimci olun .

    1. Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. İş Kanunu’na göre işveren, işten çıkarma gerekçesini dürüstlük kurallarına uygun olarak yapmalı ve bunu belgelerle ispat edebilmelidir. Ayrıca, işçinin maaşı mutlaka banka üzerinden ödenmelidir. Maaşınızı alamadığınızı ve işten çıkarıldığınızı belirterek iş mahkemesine başvurabilirsiniz. Elinizdeki ses kayıtları ve diğer deliller, haklarınızı savunmanızda size yardımcı olacaktır. İş çıkış kodunuzun değiştirilmesi hukuka aykırıdır, bu konuda da hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Yaz
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Sorularınız için bize yazın. Avukatlarımız size Online olarak destek verecektir.
Call Now Button