15 yıllık meslek hayatım boyunca boşanma davalarına yönelik tarafıma en sık sorulan soruları sizler için derledim. Sıkça sorulan sorular sonrası dilerseniz sizler için hazırladığımız; “Boşanma Avukatından Yol Haritası” isimli makalemizi okuyabilirsiniz. Bu sizler için bir nebzede olsa yol gösterici olacağı kanaatindeyiz.

boşanma avukatından tavsiyeler

Boşanma Davlarında Sıkça Sorulan Sorular

Boşanmak istiyorum ilk adım nedir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki kişilerin evlilik birliğini bitirme iradeleri tamamen kendi kişisel kararları ile gerçekleşmesi gerektiğinden, bu konuda iyice düşünülerek karar verilmesi ilk ve en öncelikli husustur.

Boşanmak için mahkemeye verilecek boşanma talebini içeren bir boşanma dilekçesi sürecin başlaması için yeterli olacaktır.

Aynı şekilde boşanma dava dilekçesi içerisinde kendiniz ve çocuklarınız için nafaka, maddi ve manevi tazminat, çocukların velayeti, ziynet eşyaları gibi çeşitli konularda da talepte bulunulabilmektedir.

gaziantep boşanma avukatı anlaşmalı ve çekişmeli

En kısa sürede nasıl boşanılır?

Boşanma davalarının en kısa sürede sonuçlanması için şüphesiz iyi bir dosya takibi gereklidir. Zaten iş yükünden dolayı zorluklar yaşayan yargı sistemi bu süreci uzatabilmektedir. Halk arasında boşanma avukatı olarak tabir edilen ve boşanma davalarında deneyimli avukatların bu süreyi kısaltarak istenen sonuca en kısa zamanda ulaştığı da bilinen bir gerçektir.

Tabi ki aşağıda belirteceğimiz boşanma kararı dışındaki diğer talepler de boşanma sürecini etkilemektedir. Tarafların en kısa sürede boşanmaları için en önemli şart boşanma ve diğer konularda anlaşmış olması yani anlaşmalı boşanmadır.

Çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanmanın farkı nedir?

Anlaşmalı boşanma, eşlerin boşanma ve boşanmanın mali sonuçları olan tazminat, nafaka, velayet, eşya ve mal paylaşımı vs. anlaşmaya varmaları (ki bu boşanma protokolü ile mümkün) ve bu kapsamdaki iradelerini hakim huzurunda bizzat beyan etmeleri ile mümkündür.

Boşanma prokolünün nasıl hazırlanması gerektiği ve içeriğinin neler olacağına ilişkin Avukat Ali Tümbaş ve Ekibince hazırlanan yazıyı incelemenizi tavsiye ederiz. Tıklayınız

Çekişmeli boşanma ise, tarafların boşanma ya da boşanmanın mali sonuçlarında anlaşmaya varamamaları halinde söz konusu olmaktadır.

Taraflar iddialarını ispat etmekle yükümlüdür. Boşanma davalarında en önemli delil tanık/şahit delili olabiliyor. Tanıkların yakın akraba veya arkadaş olması, yaşının küçük olması kabul edilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Önemli olan hakimin tanık beyanlarını değerlendirmesindeki kanaatidir.

 

Boşanma davaları ne kadar sürede biter? 

Hukuki süreç mahkemelerin iş çokluğuna, dosyadaki delil ve iddialara, taleplere göre değişmektedir. Ancak anlaşmalı boşanma 1 celsede / 1 duruşmada; çekişmeli boşanma ise en iyi ihtimalle 3 – 4  celsede / duruşmada tamamlanabilmektedir. Bu da genellikle uzun bir zaman dilimine yayılmaktadır.

Boşanma dışındaki konularda anlaşılamadığı zaman da kısa sürede boşanma gerçekleşebilir mi?

Hızlı ve etkin neticelenmesinin en önemli şartı, iki tarafın boşanmanın sonuçlarında anlaşmış olmaktır. Yani boşanma iradenizin yanında boşanmanın neticeleri konusunda da herhangi bir ihtilaf bulunmamalıdır. Aksi halde dava, istinaf aşaması da dahil olmak üzere (tahmini) 1-2 yıl sürebilir. Bu sürenin daha da uzaması ayrıca mümkündür.

gaziantep boşanma avukatı

Hangi tarafın açtığı ne kadar önemli midir?

Hayır, burada önemli olan sadece iddiaların ispatı, delillerin hakimce takdiridir. Çekişmeli boşanmada şartların ispatı da önemlidir. Sonuç olarak halk arasında boşanma davasını önce açan avantajlıdır ifadesi yanlıştır.

Evlilikte elde ettiğimiz malları çekişmeli boşanma davasında paylaşılmasını da talep edebilir miyim?

Hayır. Bunun için ayrı bir dava açmalısınız. Açılacak olan bu davanın ismi mal rejimi davasıdır. Boşanma davası sonuçlanmadan bu türden bir dava açmış olsanız bile mahkeme boşanma dava dosyasının sonuçlanmasını bekleyecektir.

Boşanma avukatı tutarsam ne kadar ücret ödemeliyim?

Boşanma davalarında avukatlık ücreti, Avukatlık Ücret tarifesi dikkate alınarak her dava için tarafların ve avukatın karşılıklı olarak kabul ettiği bir miktar üzerinden anlaşılabilir. Genel olarak avukatlar baroların belirlediği tarife üzerinden avukatlık ücretini belirlemekte olup. Bizler de Gaziantep Barosunun belirlemiş olduğu avukatlık asgari ücret tarifesini takip etmekteyiz. Gaziantep Barosu Avukatı Ali Tümbaş ve Ekibi

Gaziantep barosunun 2021 yılı tarifesinde, çekişmeli boşanma davaları için tavsiye ettiği en az ücret tutarı:
Boşanma Davaları:

  • a) Anlaşmalı 8.000,00 TL
  • b) Çekişmeli 10.500,00 TL
  • c) Çekişmeli ve maddi, manevi tazminat istemli 11.000,00 TL ’den az olmamak kaydıyla…

Adli yardım nedir?

Adli yardımın bir yönü davanın gerektirdiği yargılama giderlerini karşılama imkanı olmayanların davanın açıldığı mahkemenin kararıyla bunları ödemekten muaf tutulmasıdır. Adli yardımın bir diğer yönü ise avukatlık ücreti ödeyemeyecek durumda olanlar, bir avukat tayin edilmesini isteyebilirler. Bu işlemler ile ilimizde Gaziantep Barosu ilgilenmekte olup. Gaziantep Barosuna müracaat ederken belirli evraklar zorunlu istenilmektedir. Telefon ile önceden iletişim sağlanıp bu evraklaırn neler olduğunun sorulması zaman kaybınız olmaması açısından önemlidir. İletişim için tıklayınız.

boşanma avukatı gaziantep anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma

Ben eşimle yurtdışında boşandım Türkiye’ de de nüfus kaydıma geçmesini istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

Yurt dışındaki boşanma kararının, Türk mahkemelerince, tanıma veya tenfiz yolu ile Türkiye’de uygulanabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Konsolosluk bu konuda yol gösterici olacaktır. Ancak bu işlemleri sizler adına bir boşanma avukatı da yürütebilmektedir.

Boşandıktan sonra Türkiye’de nüfus kaydı ne zaman değişir, bunun için bir şeyler yapmak lazım mı?

Boşanma kararı kesinleştikten sonra, boşanma ilamı nüfus müdürlüğüne gönderilir. Nüfus müdürlükleri ilamın kesinleşmesinden kısa bir süre sonra boşanma ilamının nüfus kaydına işlenmiş olacaktır. Bunu herhangi bir yerdeki nüfus müdürlüğünden veya konsoloslukta nüfus kaydı alarak öğrenebilirsiniz. Kararın nüfusa gönderilmesi için herhangi bir talepte bulunmanız ve masraf yapmanız gerekmemektedir. Karar nüfusa geçince yeni nüfus cüzdanınızı muhtemelen bir kaç gün içinde alabilirsiniz.

Boşanma sonrasında soyadı değişikliği nasıl olur?

Boşanan eş isterse eşinin soyadında kalabilir, isterse kızlık soyadına dönebilir. Ancak eğer eski eşinin soyadını kullanmak isterse, eşinin soyadının kullanmasıyla ona zarar vermeyeceğini kanıtlaması gerekmektedir. Bunu kanıtlarsa eski eşinin soyadının kullanabilir.

Boşandıktan sonra Türk nüfus cüzdanımın “Medeni Hali” bölümünde ne yazılır?

Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında “dul” “boşanmış” gibi ibareler mevcuttu. Artık sadece “bekâr” ibaresi yazılmaktadır. Bununla birlikte nüfus kayıt örneği çıkarttığınızda, boşanma statünüz bu kayıtta bir açıklama olarak yer alacaktır.


Sizden Gelenler

“Boşanma Davalarında Sıkça Sorulan Sorular” için bir yanıt

  1. […] Boşanan eş isterse eşinin soyadında kalabilir, isterse kızlık soyadına dönebilir. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Yaz
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Sorularınız için bize yazın. Avukatlarımız size Online olarak destek verecektir.
Call Now Button