Özel güvenlik görevlilerine ait kimlik kartlarının geçerlilik süresi ile ilgili yaşanan tereddüt ve farklı uygulamaların önüne geçilebilmesi amacıyla hazırlanan 04/12/2019 tarih ve 195925 sayılı Emir yazımız ile;
Yenileme eğitimi sonrasında özel güvenlik kimlik kartlarının geçerlilik süresinin belirlenmesine yönelik izlenen “geçerlilik tarihi yazan bölüme adayın başarılı olduğu sınavın yapıldığı tarihe beş yıl eklenerek elde edilen tarih yazılmasına ” dair uygulamadan sarfinazar edilmiştir.
Yeni düzenleme ile mevcut kimlik kartı geçerlilik süresi devam ederken 2012/42 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Birleştirilmiş Genelgenin 11.2. (ı) maddesinde yer alan ” kimlik kartı süresinin dolmasına bir yıl kalan özel güvenlik görevlileri yenileme eğitimlerine müracaat edebileceği” hükmü çerçevesinde, yenileme eğitimi alan ve sınava katılan özel güvenlik görevlilerinin yeni kimlik kartı geçerlilik süreleri, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresine beş yıl eklenmek suretiyle belirlenmeye başlamıştır.
KİMLİK SÜRESİ DOLAN VEYA İPTAL OLAN ÖGG’NİN TAZMİNAT HAKKI VAR MI?
Evet vardır. Şöyle ki;
Özel güvenlik kanununda belirttiği üzere özel güvenlik görevlileri 5 yılda bir kimliklerini yenilemeleri gerekmektedir. Süresi içerisinde yenileme yapmayan özel güvenlik görevlileri ne yazık ki özel güvenlik görevini ifa edemez ve yetkilerini kullanamazlar.
İşverenler de özel güvenlik niteliği taşımadığı için çalıştıramaz. Çalıştırmadığı için de ÖGG’nin Kıdem ve İhbar tazminatını işveren ödemek zorundadır. Bazı işverenler çalışanlara tebliğ ve tebellüğ gibi bir takım evraklar imzalattırarak amaçları ÖGG’nin kıdem tazminatını ödememek için bir takım kurtulma yollarına başvurmaktadır. Ancak bu evraklar işvereni ne yazık ki kurtaramamaktadır.
Çünkü işveren ÖGG’yi işe alırken çalışma süresinin ne zaman biteceğini resmi belge ile bildiği için bu şekilde işçiyi işe almaktadır. Bir diğer husus ise işveren açık bir şekilde ÖGG’nin kimlik süresinin ne zaman biteceğini bilerek işe almaktadır. Sonra ki öne sürülen mazeretler kötü niyetliliği ortaya koymaktadır. Ayrıca kimlik iptali olan ÖGG’lerinde Kıdem ve İhbar Tazminat hakları vardır. Her ne sebeple ile olursa olsun Kıdem ve İhbar hakları vardır. Bu konuda tazminat haklarını almak isteyen kişiler bizlerden hukuki destek alabirler.
Kimlik Kartlarının Değişimi
Kimlik kartlarının zayi edilmesi, yıpranması veya nüfus bilgilerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle yeniden kimlik kartı taleplerinde, Bilgi Sisteminden özel güvenlik görevlilerine ait bilgilerin sorgulanması, bilgilere ulaşılamıyor ise ilk kimliği veren il emniyet müdürlüğü ile irtibata geçilerek gerekli bilgilerin sisteme girilmesinin sağlanması, özel güvenlik görevlilerinin yeniden kimlik kartı düzenlenmesi ile ilgili taleplerinin değerlendirilmesinde şahsın müracaat ettiği il valiliğince işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTI YENİLEME MÜRACAATI İÇİN İSTENİLEN BELGELER
- DİLEKÇE
- NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
- DİPLOMA FOTOKOPİSİ (NOTER ONAYLI)
- ÖZEL GÜVENLİK YENİLEME EĞİTİM SERTİFİKASI (ASLI-FOTOKOPİSİ)
- VESİKALIK FOTOĞRAF (4 ADET)
- ADLİ SİCİL BELGESİ
- KAN GURUBU KARTI
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2014/29723 sayılı ve 15.10.2014 tarihli kararının özeti:
Dava Konusu: Davacı, işveren tarafından iş akdinin feshedilmesi üzerine kıdem ve ihbar tazminatı talep etmiştir. Davacı, davalı şirkette özel güvenlik görevlisi olarak çalışmakta olup, işveren tarafından iş akdi, güvenlik görevlisi kimlik belgesinin süresinin dolması gerekçe gösterilerek feshedilmiştir.
Yerel Mahkeme Kararı: Yerel mahkeme, davacının taleplerini reddetmiştir.
Temyiz ve Yargıtay Kararı: Davacı avukatı tarafından karar temyiz edilmiştir. Yargıtay, davacının özel güvenlik belgesini yenilememesi nedeniyle işverenin iş akdini feshetmesini haksız bulmuştur. Ancak, işverenin feshi İş Kanunu’nun 25/2 maddesine dayandırmadığı için kıdem tazminatı talebinin reddedilmesi hatalı bulunmuş ve karar bozulmuştur.
Sonuç: Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozmuş ve davacının kıdem tazminatı talebinin değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmiştir.
Bir yanıt yazın