EMEKLİLİK SEBEBİYLE KIDEM TAZMİNATI
Sigortalılık süresini ve pirim ödeme gün sayısını tamamlayan işçinin, yaş koşulu nedeniyle emeklilik hakkını kazanamamış olsa da, 4447 sayılı Yasanın 45 inci maddesi ile 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi uyarınca, gerekçesi açıkça belirtilmek suretiyle emeklilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanarak işyerinden ayrılma hakkı mevcuttur. Bahsi geçen emeklilik sebebiyle fesih hakkı, işçiye bağlı bir hak olup hakkın doğduğu tarihten itibaren istendiğinde kullanılabilmesi mümkündür.
Gün Şartı ;Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için yasada öngörülmüş olan birtakım şartlar sağlanmalıdır. Bu doğrultuda, yasa hükmünden yararlanmak isteyen işçinin bu hakkı kullanmak istediğini ihbar önel sürelerine uygun olarak önceden işverene bildirilmesi ve emekliliğe hak kazanılmış olduğuna dair SGK’nın ilgili biriminden alınacak belgenin işverene ibrazı gereklidir.
08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanların, 15 yıl 3600 prim gün şartını yerine getirmiş olmaları kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için şart olarak öngörülmüş iken; 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu şart 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prime çıkarılmıştır. Bir başka ifade ile, 08.09.1999 tarihinde veya bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olan bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesinin ön şartı artık, bu işçinin 25 yıl sigortalı olması ve en az 4500 gün prim gününü doldurmasıdır.
Bunun yanı sıra, bir değişiklik daha getirilerek yıl şartı aranmaksızın emeklilik için 7000 gün prim koşulunun sağlanmış olması da düzenlenmiştir. Buna göre, ilk sigorta girişi 08.09.1999 ve sonrası olan bir işçi, yıl şartına tabi olmaksızın 7000 gün primi dolunca kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir.
Özetle, 08.09.1999 tarihinden önce işe giriş yapanlar için 15 yıl ve 3600 gün prim şartı; 09.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için ise 25 yıl ve 4500 gün prim veyahut yıl şartı olmaksızın 7000 prim gün şartı öngörülmüştür.
İşçinin yıl ve gün prim dolması şartını sağladığının ispat edilebilmesi için SGK ilgili Müdürlüğünden emekliliğe hak kazandığına dair belgenin alınarak işyerine sunulması gerekmektedir.
Bu belgenin SGK’dan temini akabinde işçi eylemli olarak sözleşmeyi feshedebilir. Kural olarak, herhangi bir fesih ihtarına lüzum yoktur. Ancak fesih iradesinin ortaya konulduğunun ispatı açısından yazılı bildirimde bulunmakta fayda vardır. Yani, feshin yazılı olması geçerlilik değil ispat şartıdır.
İşten ayrılma bildiriminin noter marifetiyle yapılması durumunda hem ispat kolaylığı sağlanmış olur hem de bildirimin noter marifetiyle alındığı tarihten itibaren bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi doğrultusunda temerrüt tarihi işlemeye başlar.
7.Hukuk Dairesi emeklilik şartları varsa işverenin işten ayrılma bildirgesinde 08 çıkış kodunu beyan etmesi halinde faiz başlangıcı bu tarih olarak kabul etmektedir.
İşçinin yapmış olduğu emeklilik nedeniyle iş akdi feshi, tek taraflı bozucu yenilik doğuran irade beyanı olup İŞVERENİN KABULÜNE BAĞLI DA DEĞİLDİR.
5400 Gün Kıdem Tazminatı 2022
Kıdem tazminatının alınması için belirlenen sigortalı çalışma süresini tamamlamış olmak gerekiyor. Yıllara göre işe giriş tarihi sonrası kıdem tazminatı hesaplama sistemi de değişiyor. 1999 öncesi işe giren sigortalı çalışanlar için 3600 gün koşulu bulunurken 1999-2008 tarihlerinde ilk işe girişlerini yapmış olanlar için 4500 gün koşulu bulunuyor. 5400 gün kıdem tazminatı 2019 için 1 Mayıs 2008 işe giriş tarihi esas alınarak düzenlenmiştir.
1 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında ilk sigortalı işine girmiş olanlar 25 yıl sigorta, 5400 prim günü şartı ile kıdem tazminatı alabilecekler. Yaş dışındaki kıdem tazminatı koşullarını yerine getirerek kıdem tazminatı alabilmek için SGK’dan yazı almak gerekmektedir. Tazminata hak kazandığını belirten belgeyle işverenlerden tazminat alma hakkı kazanan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılabilirler.
İstifa Edenler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?
İstifa ederek işten ayrılanlar için belli koşullar yerine getirilmek şartıyla kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. İstifa ederek kıdem tazminatı almak isteyenlerin kesinlikle önce SGK’dan gerekli belgeyi almaları gerekiyor. SGK yaptığı kontrollerle kıdem tazminatı alabilir yazısı verdikten sonra istifa etmek önemlidir. Aksi halde tazminatınızı alamayabilirsiniz.
SGK pirim ve gün hesaplamalarını yaparak tazminat hakkı olup olmadığını hesaplıyor. 15 yıl sigorta ve 3600 gün pirim ya da 25 yıl sigorta 5400 pirim günü koşullarını sağlayan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler. 5400 gün kıdem tazminatı 2019 istifa ederek alınabilir.
Kendi İsteği İle İşten Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Alabiliyor Mu?
Kıdem tazminatı alabilmek için eğer belirtilen normalde iş sözleşmesinin fes edilme nedenin haklı olması gerekir. Bir yıl bir işte çalışmış olur sağlık sorunları nedeniyle ayrılanlar, evlilik nedeniyle ayrılanlar, askerlik nedeniyle ayrılanlar kıdem tazminatı alabilirler. Bir de emeklilik yaşı ya da çalışma pirim süresini doldurmuş olmakla da kıdem tazminatı alınabilmektedir. Belirtilen pirim sayısı gününü tamamlamış olan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilmektedir. Bu durum işe giriş tarihlerine göre değişebilmektedir.
5400 Gün Kıdem Tazminatı İçin Hangi Tarih Geçerlidir?
5400 pirim gününü tamamlamış olup kıdem tazminatı almak için 1 Mayıs 2008’den sonra sigortalı işe girmiş olmak gerekmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu gerekli şartların tamamlandığının SGK tarafından onaylanmış olmasıdır. 5400 gün kıdem tazminatı 2019 için belirlenen tarih budur. Kıdem tazminatı hakkınız olup olmadığını SGK’ya başvurarak öğrenebilirsiniz. SGK’nın 5400 pirim gün sayısını tamamladığını belgelemesi gerekmektedir.
5400 Günden Tazminat
Ülkemizde birçok kişi çeşitli işlerde çalışmaktadır. Bu işlere en kolayından en zoruna kadar, doktorluk, askerlik, aşçılık, öğretmenlik gibi çeşitli örnekler verebiliriz. Bu kişilerin her biri mesleklerinin kendilerine sunduğu çeşitli koşullar altında çalışmaktadır.
Çalışmak çok büyük sorumluluklardan bir tanesi olup kişilerin hayatlarını düzene sokan etkenlerden bir tanesidir. Bu sebeple dünyada bulunan her kişi hayatlarında sağlam adımlar atabilmek adına çeşitli meslekler edinirler. Bu meslekler kişilerin hayatlarını en güzel şekilde idame ettirebilmelerine olanak sağlamaktadır.
Bunun yanında kişiler mesleklerini edindikten sonra da belirli başarılar elde edebilmektedir. Ancak kişiler bunu yapmak istiyorlarsa işlerinde sağlam adımlar atmalı ve işlerinde istikrar gösterebilmelidir. Çalışanların bu şekilde çalışarak elde edecekleri şans ise kıdem tazminatlarını almaktır.
Kıdem tazminatları kişilerin işe giriş tarihlerine göre değişim gösteren bir husustur. Örneğin 1999 yılında işe giren bir kişinin kıdem tazminatı alabilmeleri için 3600 gün koşulları bulunmaktadır. Bunun yanında 1999 senesinden itibaren 2008 senesine kadar ilk kez sigortaları işlenmiş kişilerin kıdem tazminatlarını 4500 gün sonrasında alabilme hakları bulunmaktadır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
iyi günler.
prim gün sayım 4704 sgk başlangıcım 17/03/2004- işyerinden tarafıma mobing ugulanıyor kendi istegimle ayrılırsam tazminat hakkım varmı. 4500 primle sgk dan yazı alıp işten ayrılma hakkım varmı varsa ne yapmam gerekir.
25 yıl dolmamış bunu 4500 günü gerekçe gosteremezsiniz, baskı ve mobbing haklı sebeple iş bırakmanız için yeterli bir sebeptir ancak ispat yükü sizin ustunuzdedir, delilleriniz ve en az 2 sağlam sahidiniz varsa süreci başlatabilirsiniz, Gaziantep ilinde iseniz tarafımıza ulaşabilirsiniz başka bir ilde iseniz bulunduğunuz ilden bir işçi avukatı ile görüşmenizde fayda var
Merhaba iyi günler
Pirim gün sayım 4745 sgk başlangıç 02.04.2003 işyerinden ayrılmak istiyorum depremden dolayı malatyadan ankaraya yerleşmek zorunda kaldım tazminatımı alabilirmiyim
Ve ne yapmam lazım 8.5 senedir orda çalışıyordum
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 02.04.2028 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Bekleme durumunuz yoksa ( ki deprem nedeniyle olmadığı anlaşılıyor ) bunda da işyerinde çalışmanızı engelleyen zorlayıcı sebeplerin ya da haklı nedenlerin oluşması gerekir. Zorlayıcı sebep örneğin işyerinin yıkılması, ağır veya orta hasarlı olması ve evinizin de aynı şekilde hasar almış ve taşınmak zorunda kalınması gibi. Deprem mücbir sebep işyerinde çalışmanızı engelleyecek olaylar oluşturdu ise bunu gerekçe gösterip fesih yoluna gidebilirsiniz. Böyle bir durum oluşmadı ise bu sefer haklı nedenler var mı ona bakılır. Yani işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Sayın Meslektaşım.
Ben (emekli ) avukat Mine Göksu
İşçi 10 yıl A işyerinde çalışıyor ve kıdem tazminatı
almadan ayrılıyor.
6 yıl da B iş yerinde çalışıyor./
Bu durumda yıl ve prim gününü doldurmuş ise; kıdem tazminatının hepsini (16 yılı) son iş yeri (B) mi ödeyecek?
10 yıl B de çalışmadığı halde ,10 yıllık kıdem tazminatını B ye ödetmek kanuna uygun mu?
Teşekkürler..
A şirketi ile B şirketi arasında organik bağlar varsa her iki şirket alacaklardan müştereken ve müteselsilen birlikte sorumludur. Ya da iş akdi A şirketinden B şirketine devir ilişkisi varsa tüm dönem haklarından B şirketi devralan olarak sorumludur. Ancak iki şirketin birbiri ile hiçbir bağı yoksa o halde her şirket kendi dönemiyle sorumludur. Her dönemin de tazminat alacak şekilde sonlanmış olması gerekir ve alacağın da zamanaşımına uğramamış olması gerekir.
2006 girisliyim istifa haklarım nelerdir
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2031 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2031 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
2009 girişliyim
5400’den ayrılabilir mi Tazminatımı alabilir miyim
01.05.2008 tarihi ve sonrasında ilk defa sigortalı olan kişiler için, kademeli olarak 4600 gün ila 5400 prim günü ile kıdem tazminatı alarak işten ayrılma ve kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. 01.05.2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile birlikte emeklilik için sigortalılık süresi aranmamakta, çalışanların yaş ve gün şartlarını doldurması yeterli görülmektedir. 01.05.2008 tarihi ve sonrasında ilk defa sigortalı olan kişiler için, kademeli olarak 4600 gün ila 5400 prim günü ile kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkı bulunmaktadır.
1.5.2008-31.12.2008 arasında sigortalı olanlar için 4600 gün,
– 2009 yılı olanlar için 4700 gün,
– 2010 olanlar için 4800 gün
– 2011 olanlar için 4900 gün
– 2012 olanlar için 5000 gün
– 2013 olanlar için 5100 gün
– 2014 olanlar için 5200 gün
– 2015 olanlar için 5300 gün
– 1.1.2016’dan itibaren 5400 gün.
Şartlarını yerine getirmeleri durumunda kıdem tazminatı alabileceklerdir.
2009 girişli
7.000 günüyle doldurup tazminatını alıp işten çıkabilir mi
Merhaba 2005 sigorta girişim 5200 prim günüm var iftifa etsem kıdem tazminatı ala bilirmiyim
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2030 den önce 25 yıl 5225 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2030 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
İyi günler prim gün sayım 5150 ise giris tarihim 27.09.2005 aynı isyerinde 11 yıldır çalışıyorum kendi isteğimle işten ayrılsam tazminatımı alabilirmiyim şimdiden teşekkür ederim
15 yıl 3600 şartıyla işten ayrılabilirsiniz Bunun için de 1999 öncesi sigorta girişinizin olması lazım veyahut da 7000 Gününüzün tamamlanmış olması lazım Aksi halde gün koşullarını kullanarak işi bırakıp tazminat alamazsınız ancak iş yerinde işçilere haksızlık yapılıyor ise Örneğin mesailerin ödenmemesi Örneğin görevinizin dışında işler yaptırılması Örneğin elden ücret ödenmesi Örneğin resmi tatil Bayram çalışmalarının karşılığının ödenmemesi Örneğin baskı ve Mobbing yapılması ve benzeri haklı nedenleriniz varsa bunları da öne sürerek işi bıraktığınızda tazminatınıza hak kazanırsınız ancak bunun için de iddialarınızı ispatlayacak şahit ve benzeri delillerinizin olması lazım
Merhaba ilk işe giriş tarihim 2000 yaklaşık iki yıl sonra 4500 tamamlamış oluyorum 4500 gün primi tamamlarsam kendi isteğimle işten ayrildıgimda tazminatımı alabilrmiyim
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2025 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0543 866 05 08 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz
7090 prim günüm var 25 yıl çalışma süremin dolmasına 1 ay 5 gün var kamu da çalışıyorum çalışma yılı mi dolmasını beklemeden işten ayrılsam 1 ay 5 gün sonra emekli olabilirmiyim
7.000 günü geçtiğiniz için yıl doldurmasını beklemenize gerek yoktur Eğer iş akdini feshetmek istiyorsanız SGK’dan belgenizi alıp 7.000 gün doldurdum yaş dışında emeklilik şartlarını taşıyorum bu nedenle iş akdini fesh ediyorum diye iş akdinin Feshini yapabilirsiniz
2009 girisim var tazminat alabirmiyim
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2034 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2034 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Yillik iznimin 2yilini kullandirmadilar nasil ispat ederim nereye basvurmam gerkir
Yıllık izin kullandırma konusunda işverenin insiyatifi vardır iş Akdeniz son bulmadan da bunu talep edemezsiniz 5-6 yılı bulmayan çalışmalarda yıllık iznim kullanılmadı diye de iş akdini fesih sebebi yapamazsınız yıllık iznin kullandırılmadığının ispatı gerekmez kullandığınıza dair imzanız olmadığı sürece kullanmamış kabul edilirsiniz
2001 işe girişim işten çıkıp tazminatımı ka günüm olursa alabilirim
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2026 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2026 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
15.09.1995 ilk işe giriş hizmet başlangıç 18.08.2005 prim gün 6268 tazminat nasıl alabilirim…
Anladığımız kadarıyla ilk işe girişte prim yatırılmamış. Bu nedenle 25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2030 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2030 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
2007 girişli sigortam var ve gün sayım 5045 ben işyerinden ayrılmak istedigimde kıdem tazminatı alıp çıkabilir miyim mobing var ama şahit işyerinde calistigim bir kaç samimi arkadaşım bu durumda onlarida riske atamam ama SGK da 15 yilimi doldurdum.
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2032 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2032 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Merhaba 24/07/1983 doğumluyum 24/07/2000 sigorta başlangıcım var 5583 pirim gün sayım var kıdem tazminatımı 2025 temmuzda mı alırım 2026 temmuzdamı ayrıca.e devlet uygulamaında Çalışma hayatım kısmında hem 4a hem 4c sigortam var asteğmenlikten dolayı ama 25 sene dolması için 4a için 3 sene 4 ay 4c için 2 sene 4 ay gösteriyor hangisini doğru kabul etmeliyim .4c başlangıç 30.06.2008 teşekkür ederim
18 yaşını doldurmadan önceki sigortalar sigortalılık başlangıç süresinde dikkate alınmaz. Yani sigortalılık başlangıç süreniz 24.07.2001 olacaktır. Buna göre de 2026 temmuzda bu hakkı kullanabilirsiniz. 25 sene hesabına 4a 4b 4 c ayrımı yok hepsi dahil olur
Merhaba çalıştığım işyerinde 2019 kasım ayında engelli emeklisi oldum emeklilik için istifa ettim 2-3 gün sonra tekrar emekli girişi yapıldı ve aynı şartlarda sıfırdan çalışmaya başladım. Şimdi ise çıkmak istiyorum ilk sigorta girişim 13-10-2000 ben 15 yıl 3500 den alamıyorum ancak 4500 den de fazla sgk dan yazı aşabilir miyim. Toplam sgk prim ödeme günüm 6263 cevap verebilirseniz çok sevinirim. Memlekete taşımacağım için çıkıcam tazminatımı da alabilirsem çok iyi olacak. Dönüşünüz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Emekli olduktan sonra 15 yıl 3600, 7000 gün veya 25 yıl 4500 gibi yazılar kullanılamaz.
Normal ise giriş tarihim 1997. Ancak bu tarihte pirim ödemesi olmadığı için çıkan yeni kanundan faydalanamadım.Uzun vade gün sayisi 2004 de başlamış. 6000 günüm var işyerinden ayrılırsam tazminat alabilir miyim. Teşekkürler!
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2029 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2029 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Mrb 2007 SSK girsliyim 16 yıldır aktif çalışıyorum 5200 pirimim var kendi isteğimle isten ayrılsam kıdem tazminatı alabilirmiyim
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2032 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2032 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Merhaba
Tescil başlangıç (staj). 13/09/1993
Hizmete başlama. 07/08/2004
Prim gün sayısı. 5237
Çalıştığım şirkette 13. yılın içindeyim kıdem tazminatı alabilirmiyim?
Teşekkürler
Staj hizmete başlama tarihinde esas alınmaz. Bu nedenle şu an alamazsınız. 25 yıl geçmesi lazım( 07.08.2029 tarihini beklemelisiniz ) ya da 7000 günü doldurmanız lazım. Hangi tarih önce ise ona göre yolunuzu çizersiniz.
Sgk girişim 28/09/2000 2006dan beri 16 senedir çalışıyorum kıdem tazminatını alabilirmiyim
28.09.2025 tarihinde 25 yıl sigortalılık süreniz dolunca bu hakkınızı kullanıp tazminat isteyebilirsiniz. Ya da 7000 gün dolunca da talep etme hakkınız var.
02.09.2002 ise girisliyim 6250 gün primin var kendim ayrilsam tazminat alabilirmiyim teşekkürler
99 sonrası olduğu için 25 yıl şartı var. Yani 02.09.2027 yi bekleyeceksiniz. Ya da gün beklemeksizin 7000 Gününüzün dolması halinde de tazminat hakkınız var. Hangisi önce geliyorsa tarih olarak onu kullanırsınız
iyi günler işe giriş tarihim 01 02 2002 bu gün itibariyle ödenen gün sayım 5652 gün 3.5 senedir çalıştığım iş yerinden haklı sebeplerimden dolayı ayrılmak ve tazminatımı almak istiyorum.haklı sebeplerden kastımda yapılan zamların devletin açıkladığı asgari ücret zam oranından düşük yapmaları sizce tazminatımı nasıl alabılirim. teşekkürler
Aranızda düzenlenmiş sözleşme varsa ve bu sözleşmede zam oranları konusunda bir madde varsa işveren buna uymak zorundadır ancak aranızda düzenlenmiş sözleşmede böyle bir madde yoksa veya sözleşme yoksa maaşınız düşürülmemek şartıyla ve Asgari ücretin altında kalmamak şartıyla işveren zam dahi yapmayabilirIşin vicdani boyutu Elbette ki ayrıdır ancak Bizler kanunla bağlıyız Kanuni boyutu budur
Bu mevzu dışında başka haklı gerekçeleriniz varsa bunları öne sürebilirsiniz Örneğin maaşınızın bir kısmının elden ödenmesi veya gerçek maaşınızın SGK’ya gösterilmemesi veya görevinizin dışında işler verilmesi veya mesai yaptırılıp ücretinin ödenmemesi gibi örnekler verilebilir
Ali bey iyi çalışmalar dilerim.
Ben ilhan gündüz.
Antalya Serik Migros dağıtım merkezinde çalışıyorum. İş başlangıç tarihim 01.11.2016 eşim Sudanlı ve daha evlilik yapmadık ama evlilik yapacağız. İş yerinden halklarımı talep edebilmek adına ne yapmalıyım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim. Size sigorta bilgilerimi aşarıda olduğu gibi göndermek isterim ve diğer sorum 4500 günden yaralanabilirmiyim.
4500 günden yararlanamazsınız. Evlilik nedeniyle fesih hakkı sadece kadın işçiye verilmiştir. Erkeklerin bu hakkı yok. Bunların dışında işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Merhaba 2004 te hizmete başladım 6300 gun prim odemem var yıl ve 7000 şartlarini henuz tamamlayamadim yalniz 15 yıldır aynı kurumda calisiyorum sgkdan yazi alip tazminat alabilirmiyim.
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2029 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2029 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Sigorta girişim 30.04.2008 prim gün sayım 4500 üstünde işten ayrılsam tazminat hakkım varmı aynı işyerinde 13 yıldır çalışıyorum
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 30.04.2033 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2033 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Merhabalar ali bey kademeli emeklilik çıkarsa 1999 sonrası 25 yıl sigortalılık şartı kalkarmı veya bir düzenleme gelirmi
Böyle bir düzenleme gelmeden yorum yapma şansımız yok. Sayısız ihtimal var. Bu aşamadan değerlendirme yapılamaz.
17: 12: 2009 ilk işe giriş tarihim
Tazminatımı alabilir miyim
7000 günü mü doldurmam gerekiyor
Soruma cevaplarsanız kolay gelsin
7000 günü doldurmanız gerekir.
13 Eylül 2000 staj girişim var 25 yılı doldurmam için bu tarih mi sayılacak yoksa 2005 normal sigorta girişim mi tşk
Mevcut yasal düzenlemelerde staj sigorta süresinin başlangıcında sayılmıyor
Merhaba
Öncelikle bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler
İlk işe giriş 01.05.2008. – 31.12.2008 arası olanların 4600 günü tamamlamaları halinde 25 yıl şartı aranmaksızın tazminat alma hakları varmıdır
25 yıl doldurmanız gerekmektedir
Merhaba:
22.01.1980 doğumluyum
Stajimi 14 Eylül 1998 yılında yani 18 yaşımı doldurduktan sonra staj yaptım
yasada stajyer öğrenci tarifi 14-17 yaş arası diyor. Mahkemeye başvursam bir şeyler elde edebilirmiyim
Staj sigorta başlangıç süresi için sayılmaz. Dava açmanız mümkün değildir.
Merhabalar,
01.12.1999 işe giriş tarihliyim. 6909 prim ödeme gün sayım. Hala çalışıyorum.
Tazminat alabilir miyim?
7000 günü doldurunca alabilirsiniz
Merhaba sigorta başlangıç tarihim 23.09.2008 4600 günden kıdem tazminatı alabilrmiyim sgk kıdem tazminatı hak kapanmıştır yazısı verirmi yoksa sigortalılık süresini mi doldurmak gerekli
25 yıl sigortalılık süresini doldurmak zorundasınız
07.02.2001 sigorta girişim var. askerliği 18 yatırdım 07.08.1999 tarihine çektim. 6917 günüm var. ayni isyerinde 8 yildir calisiyorum işten kendim ayrılırsam tazminat alabilir miyim…yada emeklilige 15 ay var dilekce verip emekliliği beklemekle tazminat alabilir miyim?
15 yıl 3600 gün yazısını alıp bu yazıyı ekleyerek işyerine ihtar çekerseniz tazminat hakkınız olur. Yani sorun yok sizin açınızdan
– 08/09/1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olan kişilerde maduriyet olmuyor mu 2009 da işe girmiş biri 4700günü dolunca ayrılabiliyor ama 2006 da işe girmiş biri 7000 gün olması gerekiyor
Maalesef kanun böyle, adaletli olup olmadığı ayrı bir mevzu ama yasal imkanlar bu şekilde
Merhaba 01.11.1997 tarihi sigorta hizmet tarihim doğum borçlanması ile 4.665 prim günüm var tazminat alma hakkım var mıdır 5 yıldır aynı yerde çalışıyorum ve çıkmak istiyorum. Bilgi verirseniz çok sevinirim.
2001 yılında askerlik yaptım askerden sonra SGK girişim var 2003 SGK girişim var 6700 gün pirim günüm var 7000 günü tamamlamak için askerlik borçlanmasıni yatırirsam 7000 gün dolarmi askerlik borçlanması eksik olan günümü tamamlarmi bunu öğrenmek istiyorum teşekkürler
Askerlik yatırdığınızda gün sayınız artar ve 7000 gün hesabına faydası olur.
Hocam çok teşekkürler 7000 gün dolunca kıdem tazminatı alma hakkımda doğuyor otomatikman değil mi? ☺️
Evet dolunca SGK’dan.000 günü doldurduğumuza dair yazıyı alıp iş yerine bu yazıyı da ekleyerek İhtar çektiğinizde işveren tazminatınızı ödemek zorunda kalır
01.07.1998 SGK girişliyim. Emekliliğime 4 ay var ve ben 16 yıldır çalıştığım firmadan istifa edip başka bir firmaya geçmeyi düşünüyorum. Tazminatı alabilmem için ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim
Merhaba. Sgk dan 15 yıl 3600 gün dolayısı ile kıdem tazminatı yazısı aldım. Noterden ihtarname çekerken iş akdiniz feshedilnistir mesajı geldi SGK dan.. yani tazminatı vermemek için kod 45 ten çıkış verilmiş.. yalnız Sgk kayıtlarında benim kidem tazminatı alabilir yazısı aldığım 1 saat önce bu gelen mesajdan belli.. bu durumda ben zaten tek taraflı tazminat alarak iş akdimi fethetmiş oluyorum.. ama isyeri çıkışın verildi tazminat hakkın yoktur diyor.. sizce bu durumda kim haklıdır..
Duruma ilişkin devamsızlık yapmadiginiza dair sahitleriniz olmalı.Bu şekilde dava açabilirsiniz
Yasim43 2002 sgk girisim1060 gunum var pirimlerimi iade alabilirmiyim
Konu hakkında doğru bilgiyi SGK kurumundan alırsınız. SGK kurumu emeklilik birimine giderek görüşmenizi tavsiye ederiz.
Merhabalar.
01.05.2009 yilinda ilk ise giris tarihliyim. Toplamda 4500 gun prim odeme gun sayim var. Su anda dogum iznimdeyim. Calistigim isyerinde 8 yildir calismaktayim. Sigortalilik suresi sarti aranmaksizin Tazminat alma durumum varmidir?
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2044 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2044 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Merhaba;
ilk tescil başlangışç 10.09.2001
sgk girişim 27.10.2004 4.500 gün doldurdum fakat 25 yılım yok.
toplam 5.961 günüm mevcut.
kıdem tazminatı esas yazısı alabilir miyim?
25 yıl ya da 7000 gün dolmadan alamazsiniz
01.04.2008 ilk sigorta girişim ve 4500 günüm doldu bu durumda iş yerinden tazminat alma hakkım oluyormu cevaplarsanız sevinirim tskler
25 sene dolmamış alamazsiniz
16.11.2006 sgk girişim var.4660 prim günüm var kıdem tazminatı alabilirmiyim
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2041 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2041 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır
Merhaba 10/03/2007 sigorta başlangıç tarihim. 2016 yılından beri bir firmada işçi olarak çalışıyorum. 4880 gün primim var. İş yerimden tazminatı alıp ayrılma şartlarım nedir. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
25 yıl dolmadığı için bu hakkı kullanamazsınız. yani 2032 den önce 25 yıl 4500 gün yazısını alamazsınız. Ancak 7000 güne ulaştığınızda 2032 tarihini beklemeye gerek yoktur. 7000 günü dolduran da tazminat isteyebilir. Bekleme durumunuz yoksa işyerinde size karşı varsa haksızlıklar bunları öne sürüp tazminat isteyebilirsiniz. Bu durumda da dava açılması gerektiğinde şahidiniz deliliniz vs olmak zorundadır