Apostil , bir ülkede resmi kabul edilen bir evrakın başka bir ülkede de resmiyet kazanabilesi için apostil işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlem illerde valiliklerde yapılırken ilçelerde ise kaymakamlıklarda yapılabilmektedir. Apostil işlemlerinin yapılması durumunda kişilerde ücret talep edilmemektedir.

Apostil amacı ile onaylanması gereken belgeler;

  • Diploma
  • Evlilik cüzdanı
  • Doğum belgesi
  • Vekaletname olabilmektedir.


Apostil işlemi ile onaylanan belgelerin herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Süreyi taraf ülkeler belirleyebilmektedir.

Ülkelerin uluslararası boyutlarda etkileşimlerinin fazlalaşması sebebi ile herhangi bir resmi belgenin başka bir ülkede de geçerli olması gerekebilmektedir. Bu sebeple de Apostil ile onaylama işlemlerinin yapılması Lahey Sözleşmesi sayesinde olmuştur.

Ülkelerdeki resmi belgelerin apostil işlemine tabi tutulması için öncelikle tercüme edilmesi gerekmektedir. Belgenin hangi ülkede geçerli olması isteniyorsa öncelikle o ülkenin diline çevrilmesi gerekir.

Apostil Belgesinde Olması Gerekenler


Apostil belgesi hazırlanırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri ana başlığın zorunlu olarak Fransızca yazılması gerekir aksi takdirde belge değerlendirilmez. Apostil belgesinin içermesi gereken sıralı bilgiler ise;

  1. Belgenin düzenlendiği ülkenin adı
  2. İmzalayan kişinin adı ve soyadı
  3. İmzalayan kişinin sıfatı ya da unvanı
  4. Belgeye basılan mührün ait olduğu makam bilgisi
  5. Belgenin tasdik edildiği yer
  6. Tasdik edildiği tarih
  7. Aspostili düzenleyen makam
  8. Apostil numarası
  9. Apostili düzenleyen makamın kaşesi veya mührü
  10. Apostili hazırlayan yetkilinin imzası
işçi avukatı gaziantep iş hukuku

Apostil İşlemleri Nasıl Yapılır?


Apostil işlemleri birkaç aşamadan oluşur. Her ne kadar prosedürlere dayanan işlemler olsa da gözünüzü korkutmanıza gerek yok. Gayet basit bir şekilde işlemlerinizi halletmeniz için gerekli bilgileri sizinle paylaşacağız.

İlk olarak apostil sistemine kayıt etmek istediğiniz belgeyi tercüme bürosunda tercüme ettirmeniz gerekir. Tercüme edilen belgede çevirmenin de imzası yer almalı. Bu aşamadan sonra orijinal belge ile beraber çevrilen belge noter tarafından tasdik ettirilmeli. Bu işlem sonrasında hem asıl hem de çeviri metin noter tarafından birleştirilerek mühürlenir. Noterin imzası ve mührü belgenizin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı kayıtlara geçer. Son aşama olarak mührün gerçekliğinin ispatı için kaymakamlık ya da valilikten onay alınması gerekir. Onayınızı aldıktan sonra belgenizi ilgili konsolosluğa götürebilirsiniz.

Belirttiğimiz gibi çeviri işlemleriniz imza yetkisi olan yeminli çevirmenlere yaptırmanız gerekiyor. Çeviri işlemlerinizi hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız bu bağlantıya tıklayarak ADH Avrasya Dil Hizmetleri tercüme bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Hangi Davalarda Apostil Şerhi Gerekir?


Yukarıda apostil şerhi nereden yaptırılır başlığı altında idari ve adli işlemlerden bahsettik. İdari işlere aşağıda örnekler vereceğiz. Ancak belirtmemiz gerekir ki her adli iş için apostil şerhi almak mümkün değil.

Yani apostil nedir sorusunun kapsamında bazı adli davalar yer almıyor. Bunlar ceza davalarıdır. Yani bir hukuk mahkemelerinde verilen kararlara, örneğin boşanma davasında verilen karara, başka bir ülkede tanınması amacıyla apostil şerhi konulabilir. Ancak ceza mahkemelerinin kararları için bu geçerli değildir.

Somut olayın niteliğine göre ceza mahkemesi kararı haricinde hukuk mahkemelerinin kararları için apostil işlemleri yapılabilir.

Apostil Tercümesi

Yukarıda apostil nereden yaptırılır ve apostil nedir gibi temel soruları cevaplandırdık. Eklememiz gereken çok önemli bir husus vardır ki o da apostil tercümesidir.

Bu belge alındığı zaman bunun ve o belgenin yeminli bir tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmesi gerekir. Davalarda karar ve kesinleşme şerhi tercüme edildikten sonra noter tarafından da onaylanmalıdır.

e-Apostil Nedir?

2019 yılı itibariyle e-apostil hizmeti başlamıştır. Apostil şerhinin sınırlı alanda da olsa elektronik ortam üzerinden alınmasını sağlar. Başlangıç olarak apostilli sabıka kaydı ve mahkeme kararları sistem üzerinden alınabilecek. Bu sisteme e-devlet üzerinden giriş yapılıyor. Burada adli sicil kaydı için 25 TL mahkeme kararları için 50 TL apostil ücreti ödenir.

PTT tarafından ilgili kurumun elektronik ortamda oluşturduğu apostilli belge Nitelikli Elektronik Sertifika ile imzalanır. Ardından başvuruda bulunan kişiye teslim edilir. Belirttiğimiz üzere bu şuan için bir çok eksiği olan ve kısıtlı bir imkandır.

Geçerlilik Süresi

Bir belgeye usulüne uygun şekilde apostil şerhi konulduğu zaman apostilin geçerliliği belgenin geçerliliğine bağlıdır. Yani ilgili belge ne kadar süre için geçerli sayılacaksa apostil geçerlilik süresi de o kadar olur.

Boşanmanın Tanınmasında Apostil Şerhi

Boşanmanın tanınması aslında ayrıntılı bir konudur. Yabancı bir ülkede verilen boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olması isteniyorsa bunun için tanıma davası açmak gerekiyor. Ayrıca 2018 yılı itibariyle getirilen yeni düzenleme uyarınca yalnızca tanıma için nüfus müdürlüğünden bu işlemi yapmak mümkün.

Eğer yabancı Devlet kararında boşanma hükmü dışında boşanmanın fer’isi diyebileceğimiz hükümler de varsa, örneğin nafaka, mal paylaşımı vs. gibi kararlar varsa bu sefer tenfiz davası açmak gerekiyor.

Ancak her ne şekilde olursa olsun ister tanıma olsun ister tenfiz olsun her halükarda apostil şerhine ihtiyaç vardır. Boşanma kararını veren mahkemenin bağlı olduğu Devlet kuralları çerçevesinde boşanma kararına apostille şerhi konulmalıdır. Aksi halde boşanmanın Türkiye’de tanınması veya tenfizi mümkün olmaz.

Türkiye’de boşanma davalarının işleyişi ile ilgili olarak “boşanma davası nasıl açılır” ve “anlaşmalı boşanma davası” başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Genel olarak tanıma ve tenfiz davasında gerekli olacak belgeler şu şekildedir:

  • Yabancı Devlet mahkemesince verilen kesinleşmiş kararın aslı (kararda kesinleştiğine dair ibare-mühür vb. bulunmalıdır)
  • Mahkeme kararı için alınmış apostil şerhi
  • Yukarıda bahsettiğimiz şekilde apostil tercümesi,
  • Kararın ve kesinleşme şerhinin yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesinden sonra noterden alınan onay.

İşlemlerde Avukat Desteği

Apostil dediğimiz zaman yalnızca o işlem söz konusu değildir. Çoğu zaman ortada belirli bir hukuki süreç söz konusudur ve bu şerh işlemleri o sürecin yalnızca bir parçasıdır. Bu anlamda eğer hukuki süreç bir avukat ile takip ediliyorsa apostil işlemleri konusunda da o avukattan veya şerhin talep edildiği yerdeki avukatlardan yardım almak gerekir.

Çünkü hariçteki hukuki süreç ne kadar başarılı takip edilirse edilsin apostil geçerli olarak alınmazsa diğer işlemin bir anlamı kalmaz. Basit hatalar yahut ihmal edilen işlemlerden ötürü maddi – manevi zararın önüne geçmek adına avukat yardımına başvurmak tavsiye edilir.


Sizden Gelenler

“Apostil Nedir? Apostil Nerede ve Nasıl Yaptırılır?” için 2 yanıt

  1. Aydın demir - Gaziantep avatarı
    Aydın demir – Gaziantep

    Sayın Ail Tümbaş benim bir sorunum var efendim ben abd de işletme yönetimi alanında doktora yaptım ancak diplomamın denkliği yapılamamaktadır online olduğu için ve diplomama apostıl yaptırmışım 5 Ekim 1961 Lahey sözleşmesine dayalı olarak dr. ünvanımı meb bünyesindeki yazışmalarda kullanmak istiyorum yani Dr.Aydın DEMİR Kaşemi kullanmak istiyorum bunun hukuki bir cezası varmı efendim beni aydınlatırsanız sevinirim Saygılar MEB de Bilgisayar İşletmeni olarak çalışıyorum

    1. Konu hakkında detaylı bilgi için tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Yaz
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Sorularınız için bize yazın. Avukatlarımız size Online olarak destek verecektir.
Call Now Button