Uluslararası Para Transferi Yapan Şirketler Dolandırıcılıkları

Western Union, MoneyGram, UPT, vb. şirketler uygun ücretler karşılığı Dünya genelinde dakikalar içinde para transferi yapabileceğiniz hızlı, kolay ve yaygın para gönderme – alma servisi sunmaktadır. 

Son dönemde uluslararası para gönderen şirketlerin yaptığı işlemler dolandırıcıların da iştahını kabartmış olacak ki bu şirketler üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde dolandırıcılık olaylarında artış tespit edilmiştir. İlgili dolandırıcılık yönteminin özellikle Nijerya uyruklu kişiler tarafından kullanıldığı görülmüştür.

Senaryo 1: İthalat ve ihracat işleriyle uğraşan Victor Rose, Türkiye’de bulunan Matt Morris ile anlaşarak, mal ithali talebinde bulunur. İstemiş olduğu mala ait peşinatı, Western Union (WU) aracılığıyla göndereceğini, ürünlerin teslimatı sonrasında kalan bedeli de yine WU aracılığıyla ödeyeceğini belirtir. Matt Morris yaptığı bu anlaşmaya istinaden peşinat ödemesini alır ve ürünleri göndererek teslimat sonrasında alacağı ödemeyi beklemeye başlar. 

Aslında, Victor Rose’un farklı bir planı vardır. Matt Morris’e ait Western Union alıcı bilgilerini (MTCN, PASAPORT bilgileri vb.) sahte evrak işleri ile uğraşan kişilerle paylaşır. Gönderdiği 1.000 Euro tutarındaki paranın sahte pasaport düzenleyen kişilerce çekilmesi ve sahtecilikle ilgili 100 Euro komisyonu aldıktan sonra kalan tutarın kendisine geri gönderilmesini sağlar. Bu arada, yaptığı WU işlem dekontunu da (işlem hesap bilgileri) Matt Morris’e göndererek sorumluluğunu yerine getirdiğini ve ödemeyi tamamladığını belirtir. 

Matt Morris’in bilgileriyle düzenlenmiş pasaportu elinde bulunduran kişi, Western Union aracılığıyla gelen havaleyi almak üzere Tekbank’ın Kuşkucu Şubesi’ne gelir. Gişe yetkilisi, kendisine bir form uzatarak bilgileri doldurmasını ve pasaportunu görmek istediğini söyler. Kişi, WU alıcısı olarak MTCN numarası ve tutar bilgisini net olarak bildirmiştir. Ancak, gişe yetkilisi, pasaportun sahte olabileceğinden şüphelenerek, ikinci bir kimlik belgesi olup olmadığını ve gelen tutarın neye istinaden gönderildiğini de içeren detaylı bilgiler talep eder. Bu küçük sorgulama WU alıcısı olduğunu iddia eden kişiyi rahatsız eder ve pasaportunu geri alarak tutarı çekmeden Kuşkucu Şubesinden ayrılır. 

işçi avukatı gaziantep

Aynı şahıs bu sefer TEKBANK Kaygısız Şubesi’ne giderek WU ile gelen havaleyi çekmek istediğini belirtir. Gişe yetkilisi, WU ödemelerine ilişkin zorunlu bilgiler dışında, başka hiçbir bilgi talep etmeden ödemeyi gerçekleştirir. Sahte alıcı Matt Morris 1.000 Euro bedeli çeker ve 100 Euro’luk komisyon bedelini cebine koyarak kalan bedeli aynı şube ile WU üzerinden Victor Rose’a geri gönderir.

 Senaryo 2: İnternet üzerindeki bir sitede hayallerinin arabasını bulan Kadir Bey hemen satıcı ile iletişime geçer. Satıcı ile e-posta üzerinden yaptığı görüşmede araç satıcısının Fransa’da yaşadığını ancak birkaç gün içinde iş için Türkiye’ ye gelmek üzere olduğunu ve aracı kendisine getirebileceğini teyit eder. Ancak satıcı, aracı kendisine götürmek için Kadir Bey’in gerçekten alıcı olduğundan emin olmak istediğini, bu sebeple 5.000 ABD doları tutarı WU üzerinden alıcının kendi ailesinden birine Fransa’ya transfer etmesi ve dekontunu satıcıya göndermesini şart koşar. 

Böylece alıcının ciddiyetinden ve parası olduğundan emin olabileceği, ayrıca tutar alıcının ailesinden birinin hesabına gönderildiğinden sadece tutarı görebileceği ama çekemeyeceği konusunda da ikna eder. 

Kadir Bey hayalindeki araca sudan ucuz bir fiyata sahip olacağı için ikna olması zor olmaz. İstenileni yapar ve WU üzerinden kendi kardeşi adına 5.000 ABD doları tutarı Fransa’ya transfer ederek yaptığı işlem dekontunu satıcıya gönderir. 

WU para alımı için gerekli olan tüm bilgileri (*MTCN, *Gönderici Ad/ Soyadı,*Gönderici Ülke, *Gönderilen para birimi, *Gönderilen tutar) Kadir Bey’in gönderdiği dekonttan elde eden dolandırıcı alıcı adına düzenlediği sahte kimlik belgesi ile 5.000 ABD doları bakiyenin sahibi olarak ortadan kaybolur. 

Hızlı para transferi yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık işlemleri, son dönemde özellikle Nijerya ve Gana uyruklu şahıslar tarafından gerçekleştirilmektedir. Dolandırıcıların farklı para birimi ile gelen ödemelerde bile sistemin çevirdiği kur bilgisini kuruşu kuruşuna bildikleri ve WU formunda beyan edebildikleri gözlemlenmiştir. Güncel WU dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcıların WU alım işlemi akabinde WU gönderim işlemi yapma eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Dolandırıcılar tarafından yasa dışı yollarla elde edilen tutarlar, WU transferi yapılarak kara para aklama yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Yöntem; yasa dışı tutarları parçalayarak farklı kişilere yollamak ve/veya parçalanmış olan tutarı aynı hesaba göndermeye yönelik olmaktadır. 

SWIFT Dolandırıcılıkları

Uluslararası ticaret yapan firmaların e-posta adresleri bilişim sistemlerini kötüye kullanan dolandırıcılarca ele geçirilmektedir. Ticaret yapan yüklenici firmanın e-posta yoluyla gönderdiği proforma fatura üzerinde bulunan IBAN bilgisi silinerek, yerine dolandırıcılara ait başka bir hesabın IBAN bilgisi yazılmakta ve bu proforma fatura yüklenici firmanın e-posta adresi ile malın alıcısı olan diğer firmaya bildirilmektedir. Mal karşılığı gönderilen tutar, ticaret yapan gerçek firma yerine kötü niyetli kişilere ait hesaplara alacak geçmekte ve bu sayede bakiye ele geçirilmektedir.

Senaryo 1 : Altın Bank’ın Denizli Şubesinde bulunan Yıldız Dış Tic. Ltd. Şti. hesaplarına Malezya’da yerleşik Fresh Lemon firmasından 30.381 ABD doları havale gelmiş ancak, Kütahya şubesinin yüksek cirolu iş yeri bu paranın kendilerine ait olduğunu belirterek Altın Banka bildirimde bulunmuştur. 

Altın Bank yetkilileri durumu muhabir banka aracılığı ile araştırınca Kütahya şubesindeki müşterilerinin e-posta adreslerinden gönderilen proforma faturanın değiştirildiği ve Yıldız Tic. Ltd. Şti. firmasının paranın alıcısı olarak ibraz ettiği proforma faturanın sahte olduğu ortaya çıkmıştır. 

Senaryo2 : Makas Petrol firmasının ticari ilişki içinde bulunduğu yurt dışındaki bir firmaya ait e-posta adresi dolandırıcılar tarafından ele geçirilmiştir. Dolandırıcılar sahte e-postayı kullanarak Makas Petrol firmasına ekinde sahte belgelerin de bulunduğu bir e-posta göndererek, ticarete konu olan 200.000 ABD dolarının yurt dışındaki farklı bir hesaba transfer edilmesi istemiştir. 

Makas Petrol, ticaret ilişkisi kurduğu firma ile yıllardır işlerini e-posta ile yazışarak gerçekleştirmektedir. Bu yüzden e-posta ile kendisine yapılan bildirimden hiç şüphelenmez ve talebi yerine getirerek tutarı e-posta içeriğinde bildirilen hesaba gönderir. 

Kısa süre sonra yurtdışı firma, ödemenin hala kendisine ulaşmadığı konusunda Makas Petrol’e dönüş yapar. Bu sayede alıcı firmanın e-posta adresinin dolandırıcılar tarafından ele geçirildiği ve tutarın dolandırıcılara gönderildiği anlaşılır.

Bu konu hakkında benzer makalelerimiz için tıklayın


Sizden Gelenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Yaz
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Sorularınız için bize yazın. Avukatlarımız size Online olarak destek verecektir.
Call Now Button