Trafik kazalarında karşılaşılan diğer bir durum, özellikle bölgemizde avukatlarımızın sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Yabancı plakalı araçlar ile yaşanan trafik kazalarında mağdur olan kişilerin manevi ve maddi dava açma imkanı bulunmaktadır. Tüm zararları gerçek kişilerin muhattap alınmasına gerek kalmadan, yurt dışındaki yabancı plakalı aracın sigorta şirketinden talep etmesi sağlanmaktadır.
Araç plakası yabancı olan aracın kusurlu olduğu bir durumdaki kazada, yabancı plakalı aracın green kart sigortası bulunuyor ise ülkemizde geçerli zorunlu trafik sigortası düzenlenmiş gibi değerlendirilmektedir. Ülkemizdeki yeşil kart sigortası ( green card ) uluslararası geçerliliği olan bir trafik sigortası türüdür. Mağdur olan kişi kaza akabinde Türkiye Motorlu taşıtlar bürosunu muhattap almakta ve tazminat taleplerinde bulunabilmektedir.
Eğer yabancı plakalı aracın Yeşil Kart Sigorta Poliçesi veya Türkiye’de geçerli bir sigortası yoksa,
Gümrük Yönetmeliği’nin 587/d maddesinde, Yeşil Kart Sigorta Poliçesinin süresi bitmiş veya poliçede Türkiye ibaresinin (TR) üzeri çizilmiş ise, bu araçların Türkiye’ye sokulmayacağı düzenlenmiştir. Bu durumda, eğer yabancı plâkalı aracın Yeşil Sigorta Poliçesi yoksa, bu araç yönetmeliğin bu maddesine aykırı olarak Türkiye’ye girmiş olmasını, “hizmet kusuru” olarak değerlendirilecek ve bundan zarar görenler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na karşı dava açarak, zararlarını talep edeceklerdir. bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde, idare, güvence hesabı ile birlikte bu zarardan sorumludur. Bu görüşte Yargıtay kararları vardır.
Peki, yabancı plakalı araç geldi çarptı, ne yapacağız?
İlkin, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’na başvuracağız!
Tüm sıhat şartlarına sahip, geçerli bir yeşil kartı bulunan yabancı plakalı araç, Türkiye sınırları içersinde bir kazaya karışarak bir zarara sebep olursa, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu (TMTB), yeşil kartı düzenleyen yurt dışındaki sigortacı adına devreye girerek zarar gören üçüncü şahısların zararlarını karşılamaktadır.
Başvuru nasıl yapılır?
TMTB tarafından hazırlanmış matbu başvuru formu doldurulduktan sonra, bu form zarar gören aracın ruhsat sahibi tarafından imzalanmalı ve gerekli belgeler eklenerek e-posta ya da kargo ile gönderilmelidir.
Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?
1- Eksiksiz doldurulmuş ve mağdur araç sahibi tarafından imzalanmış başvuru formu,
2- Trafik polisi tarafından düzenlenen Kaza Tespit Tutanağı veya taraflarca düzenlenmiş Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı,
3- Zarar gören araca ait ruhsat kopyası,
4- Kazaya neden olan yabancı plakalı araca ait yeşil kart veya yeşil kart bilgisi,
Hasar dosyası açıldıktan sonra TMTB tarafından hangi işlemler yapılır?
Başvuru formu ve gereken belgeler büroya ulaştıktan sonra, belgeler arasında kazaya neden olan yabancı plakalı araca ait bir yeşil kartın olup olmadığı kontrol edilir.
Belgeler arasında Yeşil kart belgesi var ise, bunu düzenleyen sigortacıdan yeşil kartın geçerli olduğuna ilişkin onay sorulur. Yeşil kartın geçerliliği ile ilgili cevap süresi her dosya bakımından değişiklik göstermektedir.
Belgeler arasında Yeşil kart bilgi ya da belgesi yok ise, bu durumda yabancı plakalı araç için yeşil kart sigortası düzenlenip düzenlenmediği ve düzenlendi ise sigortacısının hangi şirket olduğuna ilişkin yabancı ülkelerdeki bürolarla yazışma yapılarak araştırma yapılır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın