TCK MADDE 301 TÜRK MİLLETİNİ,TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİ,DEVLETİN KURUM VE ORGANLARINI AŞAĞILAMA SUÇU
(Değişik: 30/4/2008-5759/1 md.)
1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2) Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.
TCK MADDE 301’İN GEREKÇESİ
Maddenin birinci fıkrasında, Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılamak, suç olarak tanımlanmıştır.
Maddede geçen Türklük deyiminden maksat, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar Türklere has müşterek kültürün ortaya çıkardığı ortak varlık anlaşılır. Bu varlık Türk Milleti kavramından geniştir ve Türkiye dışında yaşayan ve aynı kültürün iştirakçileri olan toplumları da kapsar. Cumhuriyet deyiminden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti anlaşılmalıdır.
Suçun maddî unsuru aşağılamaktır. Bu aşağılamanın alenen gerçekleşmesi gerekir. Aşağılamak, suçun konusunu oluşturan değerlere duyulan saygınlığı azaltmaya yönelik davranışlardan ibarettir.
Maddenin ikinci fıkrasında, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır.
Bu hüküm karşısında, örneğin iktidarın tahkir ve tezyifi hâlinde fiilin Hükûmete yönelik bulunduğu hususunda duraksanmayacak işaret ve alâmetler varsa, fiilin Hükûmete yönelik olduğu kabul edilecektir.
Üçüncü fıkrada bu suçun konusu, işlendiği yer ve faili bakımından daha ağır cezayı gerektiren bir nitelikli hâli kabul edilmiştir. Buna göre, Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, ceza artırılacaktır.
TCK MADDE 301 İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI
Yargıtay
2. Ceza Dairesi
Esas : 2011/27708
Karar : 2013/7798
Karar Tarihi : 10.04.2013
Sanık E.. A..’un daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olduğu anlaşıldığından, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için aranan, 5271 sayılı CYY’nın 231/6.maddesinin (a) bendinde yazılı “kasıtlı bir suçtan mahkum olmama” koşulunun bulunmaması nedeniyle, sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemeyeceği belirlenerek yapılan incelemede;
5237 sayılı TCK’nın 53/1.maddesine göre anılan madde ve fıkrada belirtilen hakları kullanmaktan yoksun bırakılmanın kasten işlenmiş bir suçtan dolayı verilen hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olması karşısında, kararda gösterilmeyen sanıkların hangi haklardan ne kadar süreyle yoksun bırakıldıkları hususunun infaz aşamasında nazara alınması mümkün görülmüş, sanık E.. A..’un eyleminin sadece yargı organlarını ve emniyet teşkilatını aşağılama suçu olarak kabul edilmesinde isabetsizlik bulunmadığından, tebliğnamedeki bu hususa yönelik düşünceye itibar edilmemiş, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Ancak;
1- Ceza yasasında, hapis cezası ile adli para cezasının seçenekli yaptırım olarak öngörüldüğü durumlarda mahkemece, öncelikle hapis ya da adli para cezasının neden seçildiğine ilişkin yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeli, daha sonra ise alt ve üst sınırları arasında yasal ve yeterli gerekçe gösterilerek temel ceza belirlenmelidir.
Somut olayda sanık E.. A..’a yüklenen suç kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçu olup, hakaret suçunun düzenlendiği 5237 sayılı TCK’nın 125/1.maddesinde hapis ve adli para cezası olarak öngörülen seçenekli yaptırım, aynı maddenin 3-a fıkrasında yer alan görevliye hakaret suçunu da kapsadığından, kamu görevlisine karşı hakaret suçundan, seçenekli yaptırımlardan neden hapis ya da adli para cezasına hükmedildiğinin yasal ve yeterli gerekçesi gösterilip, daha sonra hükmedilen hapis ya da adli para cezasının alt ve üst sınırı arasında temel cezanın belirlenmesinde yasal ve yeterli gerekçe gösterilmesi gerekirken, yalnızca hapis cezasının alt ve süt sınırları arasında temel cezanın belirlenmesine ilişkin gerekçe gösterilmesi,
2- Sanıklar E.. A.. ve Ş.. T..’ın daha önce mahkumiyetlerinin bulunmadığının anlaşılması karşısında, suçu işledikten sonraki yargılama sürecinde pişmanlık gösterip göstermedikleri nazara alınıp, tekrar suç işleyip işlemeyecekleri konusunda oluşan kanaat değerlendirilerek, cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğine karar verilmesi gerekirken, “suçun işleniş biçimi gözönüne alınarak” şeklindeki yasal ve yeterli olmayan gereçe ile sanıklar E.. A.. ve Ş.. T..’a hükmolunan cezaların ertelenmesine yer olmadığına karar verilmesi,
3- Hüküm tarihinden sonra yürürlüğe giren 5759 sayılı Kanunun 1.maddesi ile değişik 5237 sayılı TCK’nın 301.maddesinin 4.fıkrası uyarınca sanıklar E.. A.. ve Ş.. T..’a atılı Yargı organlarını ve Emniyet teşkilatını aşağılama suçundan dolayı soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlandığı ve bu husus maddi ceza hukuku müessesesi olup lehe olduğundan, sanıklar E.. A.. ve Ş.. T.. hakkında gerekli izin alınmasından sonra hukuki durumlarının tayin ve takdirinde zorunluluk bulunması,
4- Suçun işlendiği yerin aleni yerlerden olup olmadığı belirlenerek, sanık E.. A.. hakkında TCK’nın 125/4.maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının kararda tartışılması gerektiğinin gözetilmemesi,
5- Hükümden sonra 08.02.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 5728 sayılı Yasa’nın 562.maddesi ile değişik 5271 sayılı CMK’nun 231.maddesi uyarınca, sanıklar E.. A.. ve Ş.. T..’a hükmolunan cezaların tür ve süresine göre hükmün açıklanmasının geri bırakılıp bırakılmayacağı hususunun değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
6- Sabıkasına esas Balıkesir 1.Asliye Ceza Mahkemesi’nin17.11.2003 tarih, 295-1090 sayılı ilamı uyarınca mükerrir olduğu anlaşılan sanık E.. A.. hakkında TCK’nın 58.maddesi uyarınca mükerrirlere özgü infaz rejimi ile cezasının infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına karar verilmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanıklar müdafii ve O yer Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 10/04/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Yargıtay
18. Ceza Dairesi
Esas : 2016/13718
Karar : 2016/15965
Karar Tarihi : 17.10.2016
İstem yazısında; “Dosya kapsamına göre, sanığın Kurtalan Kaymakamlık makamında yapılan yardımların yetersiz olması nedeniyle “lanetli devlet bana yardım etmiyor” şeklinde sözler söylediğinden bahisle Kurtalan Kaymakamının mağdur olarak kabul edilerek kamu görevlisine hakaret suçundan mahkumiyet hükmü kurulmuş ise de, sanığın eyleminin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi kapsamında suçu oluşturup oluşturmayacağının tartışılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesinde isabet görülmemiştir.” denilmektedir.
Hukuki değerlendirme;
Uyuşmazlık konusunda bir karar vermeden önce, kanun yararına bozma istemine konu edilen hükümde belirlenen yeni bir hukuka aykırılık durumunun incelenmesi gerekmektedir.
5237 sayılı TCK’nın “hakaret” başlıklı 125. maddesinde; “ Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Ceza Genel Kurulu’nun 14.10.2008 gün ve 170-220 sayılı kararında da belirtildiği üzere; hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Somut bir fiil ya da olgu isnat etmek veya sövmek şeklindeki seçimlik hareketlerden biri ile gerçekleştirilen eylem, bireyin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte ise hakaret suçu oluşacaktır.
Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.
TCK’nın 301.maddesinde;“(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
(4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.” hükmü yer almaktadır.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2008/4-170 esas ve 2008/220 karar sayılı içtihadında; “ “ben böyle devletin, böyle emniyetin, böyle adaletin a…..a koyarım” sözlerine gelince; burada kastedilen ve kendisinden rahatsızlık duyulan, kurum olarak “devletin”, “emniyet teşkilatının” veya “adalet teşkilatının” bizatihi kendisi değil, mağdur polis memurları tarafından kamu görevlisi sıfatıyla ifa edilmeye çalışılan kamu görevidir, bu anlamda sinkaflı sözler de sonuç olarak “devlete, emniyet teşkilatına veya adalet teşkilatına” yönelik olarak değil, o sırada muhatap durumda olan mağdur polis memurlarına yönelik olarak söylenmiştir, başka bir açıdan bakıldığında da; ortalık yerde açıklanan şekilde icra edilen sövme fiili, mevcut pozisyon itibarıyla o sırada devlet otoritesini hakim kılmaya çalışan mağdur polis memurlarını vatandaş karşısında incitecek, küçük düşürecek ve mağdurların bu sözlerden alınmalarını gerektirecek niteliktedir. Başka bir deyişle, hakaret içeren sözler “devletin”, “adalet teşkilatının” veya “emniyet teşkilatının” bütününü kapsar bir ifade ile dile getirilmediği gibi, bu kasıtla söylendiğine ilişkin bir delil de bulunmadığından 5237 sayılı TCY.nın 301. maddesindeki suçun unsurları oluşmamıştır.” şeklinde karar verilmiştir.
İncelenen somut olayda; olay günü sanığın, mağdur kaymakam ‘ndan yardım talebinde bulunduğu, mağdur tarafından sanığa yazılı dilekçe ile başvurması gerektiğinin bildirildiği, bu esnada sanığın mağdura “lanetli devlet bana yardım etmiyor” şeklinde sözler söylediği anlaşılmıştır.
Bu suretle; hakaret içeren sözler “devletin”, “adalet teşkilatının” veya “emniyet teşkilatının” bütününü kapsar bir ifade ile dile getirilmediği gibi, bu kasıtla söylendiğine ilişkin bir delil de bulunmadığından 5237 sayılı TCY.nın 301. maddesindeki suçun unsurları oluşmamıştır.
Sonuç ve Karar ; Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının düzenlediği tebliğnamedeki düşünce yerinde görülmediğinden, CMk’nın 309. maddesi uyarınca KANUN YARARINA BOZMA İSTEĞİNİN REDDİNE, 17.10.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Avukatlarımızca Hazırlanan Makalelerimiz
- Jigolo DolancırıcılığıSon zamanlarda her yerde duymaya başladığımız dolandırıcılık yöntemi:JİGOLO DOLANDIRICILIĞI ! Nedir bu işin aslı astarı? Bir siteye üye oluyorsunuz ve […]
- Diyarbakır Ceza AvukatıAvukat bir serbest meslek mensubudur. Avukatın yaptığı iş bir kamu hizmetidir. Avukatlar hakkında yasal düzenlemeler Avukatlık Kanununda yer almaktadır. Bu […]
- Adana Ceza AvukatıAdana ceza avukatı ; Adana’da bir suç işlediğinizle ilgili bir iddiayla yüzleşmek korkutucu ve göz korkutucu bir deneyim olabilir. Bir […]
- Otoyol İhlalli Geçiş Nedeniyle Geçiş Ücretinin 4 Katı Ceza Bedeli Alınabilir Mi ?Bütün sene çalıştınız,çalıştınız,çalıştınız ve bir daha çalıştınız. Yılmadınız yine çalıştınız. Biz daha ölmedik dediniz yine çalıştınız. Heves hüves ve zor […]
- Kanun Yararına Bozma Sulh Ceza Asliye Ceza Ağır Ceza Avukatı GaziantepKanun Yararına Bozma Nedir? (CMK md.309) Kanun yararına bozma, istinaf ve temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen, ancak hukuka aykırılıklar bulunan karar […]
Gaziantep Adliyesi İletişim Bilgileri
( 0342 ) 321 36 36
Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500
GAZİANTEP AĞIR CEZA MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1. AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2253 |
KALEM | 2254 | |
GAZİANTEP 2 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2259 |
KALEM | 2260 | |
GAZİANTEP 3.AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2265 |
KALEM | 2267 | |
GAZİANTEP 3.AĞIR CEZA MAH. 2.KLM | MÜDÜR | 2232 |
KALEM | 2232 | |
GAZİANTEP 4 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2273 |
KALEM | 2274 | |
GAZİANTEP 5 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2814 |
KALEM | 2815 | |
GAZİANTEP 5 AĞIR CEZA MAH. 2. KLM | MÜDÜR | 2751 |
KALEM | 2752 | |
GAZİANTEP 6 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2804 |
KALEM | 2805 | |
GAZİANTEP 7 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 6032 |
KALEM | 6072 | |
GAZİANTEP 8 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 6425 |
KALEM | 6438 | |
GAZİANTEP 9 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 6081 |
KALEM | 6082 | |
GAZİANTEP 10 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2397 |
KALEM | 2396 | |
GAZİANTEP 11 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2544 |
KALEM | 2547 | |
GAZİANTEP 12 AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 2344 |
KALEM | 2181 | |
GAZİANTEP ÇOCUK AĞIR CEZA MAH. | ||
GAZİANTEP ÇOCUK AĞIR CEZA MAH. | MÜDÜR | 3232 |
KALEM | 2387 | |
GAZİANTEP ASLİYE CEZA MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2666 |
KALEM | 2667 | |
GAZİANTEP 2 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2672 |
KALEM | 2671 | |
GAZİANTEP 3 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2661 |
KALEM | 2662 | |
GAZİANTEP 4 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2451 |
KALEM | 2452 | |
GAZİANTEP 5 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2456 |
KALEM | 2457 | |
GAZİANTEP 6 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2528 |
KALEM | 2527 | |
GAZİANTEP 7 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2462 |
KALEM | 2462 | |
GAZİANTEP 8 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2282 |
KALEM | 2282 | |
GAZİANTEP 9 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2236 |
KALEM | 2237 | |
GAZİANTEP 10 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2291 |
KALEM | 2293 | |
GAZİANTEP 11 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2296 |
KALEM | 2297 | |
GAZİANTEP 12 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2301 |
KALEM | 2302 | |
GAZİANTEP 13 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2311 |
KALEM | 2312 | |
GAZİANTEP 14 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2317 |
KALEM | 2317 | |
GAZİANTEP 14 ASLİYE CEZA MAH. 2 KLM | MÜDÜR | 2306 |
KALEM | 2307 | |
GAZİANTEP 15 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2320 |
KALEM | 2322 | |
GAZİANTEP 16 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2326 |
KALEM | 2327 | |
GAZİANTEP 17 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2331 |
KALEM | 2221 | |
GAZİANTEP 18 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2338 |
KALEM | 2337 | |
GAZİANTEP 19 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2141 |
KALEM | 2343 | |
GAZİANTEP 20 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2346 |
KALEM | 2347 | |
GAZİANTEP 21 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2631 |
KALEM | 2634 | |
GAZİANTEP 22 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2651 |
KALEM | 2654 | |
GAZİANTEP 23 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2641 |
KALEM | 2642 | |
GAZİANTEP 24 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2646 |
KALEM | 2647 | |
GAZİANTEP 25 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 3112 |
KALEM | 3112 | |
GAZİANTEP 26 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 3122 |
KALEM | 3121 | |
GAZİANTEP 27 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2351 |
KALEM | 2353 | |
GAZİANTEP 28 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2358 |
KALEM | 2357 | |
GAZİANTEP 29 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2380 |
KALEM | 2362 | |
GAZİANTEP 30 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2367 |
KALEM | 2367 | |
GAZİANTEP 31 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2780 |
KALEM | 2780 | |
GAZİANTEP 32 ASLİYE CEZA MAH. | MÜDÜR | 2785 |
KALEM | 2785 | |
GAZİANTEP SULH CEZA HAKİMLİĞİ | ||
GAZİANTEP 1 SULH CEZA MAH. | MÜDÜR | 2552 |
KALEM | 2552 | |
GAZİANTEP 2 SULH CEZA MAH. | MÜDÜR | 2425 |
KALEM | 2425 | |
GAZİANTEP 3 SULH CEZA MAH. | MÜDÜR | 2192 |
KALEM | 2192 | |
GAZİANTEP 4 SULH CEZA MAH. | MÜDÜR | 2198 |
KALEM | 2199 | |
GAZİANTEP 5 SULH CEZA MAH. | MÜDÜR | 2372 |
KALEM | 2372 | |
GAZİANTEP 6 SULH CEZA MAH. | MÜDÜR | 2214 |
KALEM | 2214 | |
GAZİANTEP AİLE MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4128 |
KALEM | 4123 | |
GAZİANTEP 2 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4126 |
KALEM | 4117 | |
GAZİANTEP 3 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4111 |
KALEM | 4114 | |
GAZİANTEP 4 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4107 |
KALEM | 4106 | |
GAZİANTEP 5 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4095 |
KALEM | 4097 | |
GAZİANTEP 6 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4086 |
KALEM | 4092 | |
GAZİANTEP 7 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4078 |
KALEM | 4080 | |
GAZİANTEP 8 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4077 |
KALEM | 4073 | |
GAZİANTEP 9 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4518 |
KALEM | 4524 | |
GAZİANTEP 10 AİLE MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4515 |
KALEM | 4512 | |
GAZİANTEP ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4312 |
KALEM | 4313 | |
GAZİANTEP 2 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4297 |
KALEM | 4303 | |
GAZİANTEP 3 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4294 |
KALEM | 4291 | |
GAZİANTEP 4 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4284 |
KALEM | 4283 | |
GAZİANTEP 5 ASLİYE HUKUK MAH | MÜDÜR | 4280 |
KALEM | 4277 | |
GAZİANTEP 6 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4266 |
KALEM | 4264 | |
GAZİANTEP 7 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4262 |
KALEM | 4258 | |
GAZİANTEP 8 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4252 |
KALEM | 4257 | |
GAZİANTEP 9 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4383 |
KALEM | 4382 | |
GAZİANTEP 10 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4373 |
KALEM | 4377 | |
GAZİANTEP 11 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4366 |
KALEM | 4367 | |
GAZİANTEP 12 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4506 |
KALEM | 4506 | |
GAZİANTEP 13 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4388 |
KALEM | 4388 | |
GAZİANTEP 14 ASLİYE HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4284 |
KALEM | 4327 | |
GAZİANTEP SULH HUKUK MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 SULH HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4215 |
KALEM | 4224 | |
GAZİANTEP 2 SULH HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4207 |
KALEM | 4211 | |
GAZİANTEP 3 SULH HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4200 |
KALEM | 4201 | |
GAZİANTEP 4 SULH HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4197 |
KALEM | 4198 | |
GAZİANTEP 5 SULH HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4186 |
KALEM | 4190 | |
GAZİANTEP 6 SULH HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4162 |
KALEM | 4162 | |
GAZİANTEP 7 SULH HUKUK MAH. | MÜDÜR | 4238 |
KALEM | 4238 | |
GAZİANTEP İCRA MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 İCRA MAH. | MÜDÜR | 4369 |
KALEM | 4365 | |
GAZİANTEP 2 İCRA MAH. | MÜDÜR | 4355 |
KALEM | 4360 | |
GAZİANTEP 3 İCRA MAH. | MÜDÜR | 4353 |
KALEM | 4346 | |
GAZİANTEP 4 İCRA MAH. | MÜDÜR | 4342 |
KALEM | 4343 | |
GAZİANTEP 5 İCRA MAH. | MÜDÜR | 4332 |
KALEM | 4337 | |
GAZİANTEP ÇOCUK MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 ÇOCUK MAH. | MÜDÜR | 2444 |
KALEM | 2445 | |
GAZİANTEP 2 ÇOCUK MAH. | MÜDÜR | 2447 |
KALEM | 2448 | |
GAZİANTEP 3 ÇOCUK MAH. | MÜDÜR | 2152 |
KALEM | 2153 | |
GAZİANTEP TİCARET MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 TİCARET MAH. | MÜDÜR | 4563 |
KALEM | 4567 | |
GAZİANTEP 2 TİCARET MAH. | MÜDÜR | 4554 |
KALEM | 4547 | |
GAZİANTEP 3 TİCARET MAH. | MÜDÜR | 4531 |
KALEM | 4528 | |
GAZİANTEP TÜKETİCİ MAHKEMESİ | ||
GAZİANTEP 1 TÜKETİCİ MAH. | MÜDÜR | 4176 |
KALEM | 4179 | |
GAZİANTEP 2 TÜKETİCİ MAH. | MÜDÜR | 4170 |
KALEM | 4171 | |
GAZİANTEP İŞ MAHKEMELERİ | ||
GAZİANTEP 1 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4040 |
KALEM | 4041 | |
GAZİANTEP 2 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4027 |
KALEM | 4034 | |
GAZİANTEP 3 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4004 |
KALEM | 4695 | |
GAZİANTEP 4 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4019 |
KALEM | 4020 | |
GAZİANTEP 5 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4007 |
KALEM | 4005 | |
GAZİANTEP 6 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4696 |
KALEM | 4002 | |
GAZİANTEP 7 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4000 |
KALEM | 4688 | |
GAZİANTEP 8 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4054 |
KALEM | 4054 | |
GAZİANTEP 9 İŞ MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4686 |
KALEM | 4686 | |
GAZİANTEP KADASTRO MAHKEMESİ | ||
GAZİANTEP KADASTRO MAHKEMESİ | MÜDÜR | 4875 |
KALEM | 4876 | |
GAZİANTEP ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞI | ||
GAZİANTEP ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞI | MÜDÜR | 2174 |
KALEM | 2175 | |
GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ | ||
GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ | MÜDÜR | 4655 |
KALEM | 4653 | |
GAZİANTEP ADLİYE VEZNESİ | ||
GAZİANTEP ADLİYE VEZNESİ | MÜDÜR | 4434 |
KALEM | 4434 | |
GAZİANTEP BAKANLIK MUHABERE | ||
GAZİANTEP BAKANLIK MUHABERE | MÜDÜR | 2625 |
KALEM | 2627 | |
GAZİANTEP MUHABERE GELEN GİDEN EVRAK | ||
GAZİANTEP MUHABERE GELEN GİDEN EVRAK | MÜDÜR | 2103 |
KALEM | 2103 | |
GAZİANTEP TALİMAT BÜROSU | ||
GAZİANTEP TALİMAT BÜROSU | MÜDÜR | 2846 |
KALEM | 2846 | |
GAZİANTEP TAKİPSİZ BÜROSU | ||
GAZİANTEP TAKİPSİZ BÜROSU | MÜDÜR | 2430 |
KALEM | 2430 | |
GAZİANTEP UZLAŞTIRMA BÜROSU | ||
GAZİANTEP UZLAŞTIRMA BÜROSU | MÜDÜR | 2286 |
KALEM | 2287 | |
GAZİANTEP KAMU – MARKA – BASIN CİNSEL SUÇLAR BÜROSU | ||
GAZİANTEP KAMU – MARKA – BASIN CİNSEL SUÇLAR BÜROSU | MÜDÜR | 3064 |
KALEM | 2847 | |
GAZİANTEP ÇOCUK SAVCILIĞI MURACAT KALEMİ | ||
GAZİANTEP ÇOCUK SAVCILIĞI MURACAT KALEMİ | MÜDÜR | 2510 |
KALEM | 2511 | |
GAZİANTEP ÇOCUK SORUŞTURMA BÜRO | ||
GAZİANTEP ÇOCUK SORUŞTURMA BÜRO | MÜDÜR | 2505 |
KALEM | 2507 | |
GAZİANTEP ESAS BÜROSU | ||
GAZİANTEP ESAS BÜROSU | MÜDÜR | 2491 |
KALEM | 2492 | |
GAZİANTEP AİLE İÇİ SORUŞTURMA BÜROSU | ||
GAZİANTEP AİLE İÇİ SORUŞTURMA BÜROSU | MÜDÜR | 2409 |
KALEM | 2409 | |
GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 1 | ||
GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 1 | MÜDÜR | 2580 |
KALEM | 2581 | |
GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 2 | ||
GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 2 | MÜDÜR | 2582 |
KALEM | 2582 | |
GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 3 | ||
GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 3 | MÜDÜR | 2044 |
KALEM | 2044 | |
GAZİANTEP CEZAEVİ SAVCILIK KALEMİ | ||
GAZİANTEP CEZAEVİ SAVCILIK KALEMİ | MÜDÜR | 2433 |
KALEM | 2433 | |
GAZİANTEP DAİMİ ARAMA BÜROSU | ||
GAZİANTEP DAİMİ ARAMA BÜROSU | MÜDÜR | 2111 |
KALEM | 2110 | |
GAZİANTEP SERİ MUHAKEME | ||
GAZİANTEP SERİ MUHAKEME | MÜDÜR | 2092 |
KALEM | 2092 | |
GAZİANTEP SAHTECİLİK VE DOLANDIRICILIK SUÇLAR BÜROSU | ||
GAZİANTEP SAHTECİLİK VE DOLANDIRICILIK SUÇLAR BÜROSU | MÜDÜR | 3061 |
KALEM | 3061 | |
GAZİANTEP HIRSIZLIK VE YAĞMA BÜROSU | ||
GAZİANTEP HIRSIZLIK VE YAĞMA BÜROSU | MÜDÜR | 2502 |
KALEM | 2502 | |
GAZİANTEP UYUŞTURUCU TİCARET | ||
GAZİANTEP UYUŞTURUCU TİCARET | MÜDÜR | 2119 |
KALEM | 2113 | |
GAZİANTEP DAVA AÇILMASININ ERTELENMESİ BÜROSU | ||
GAZİANTEP DAVA AÇILMASININ ERTELENMESİ BÜROSU | MÜDÜR | 2117 |
KALEM | 2117 | |
GAZİANTEP İNFAZ HAKİMLİĞİ | ||
GAZİANTEP 1 İNFAZ HAKİMLİĞİ | MÜDÜR | 2187 |
KALEM | 2136 | |
GAZİANTEP 2 İNFAZ HAKİMLİĞİ | MÜDÜR | 2141 |
KALEM | 2141 | |
GAZİANTEP 3 İNFAZ HAKİMLİĞİ | MÜDÜR | 3501 |
KALEM | 3501 | |
GAZİANTEP İLAMAT- İNFAZ | ||
GAZİANTEP İLAMAT- İNFAZ | MÜDÜR | 3131 |
KALEM | 3133 | |
GAZİANTEP YAKALAMA BÜRO | ||
GAZİANTEP YAKALAMA BÜRO | MÜDÜR | 2684 |
KALEM | 2684 | |
GAZİANTEP HUKUK TEVZİ BÜROSU | ||
GAZİANTEP HUKUK TEVZİ BÜROSU | MÜDÜR | 4426 |
KALEM | 4441 | |
GAZİANTEP TARAMA MÜRACAT TEVZİ BÜROSU | ||
GAZİANTEP TARAMA MÜRACAT TEVZİ BÜROSU | MÜDÜR | 2125 |
KALEM | 2126 | |
GAZİANTEP GENEL SORUŞTURMA | ||
GAZİANTEP GENEL SORUŞTURMA | MÜDÜR | 3040 |
KALEM | 3041 | |
GAZİANTEP ADLİ DESTEK VEMAĞDUR HİZMETLERİ | ||
GAZİANTEP ADLİ DESTEK VEMAĞDUR HİZMETLERİ | MÜDÜR | 4657 |
KALEM | 4657 | |
GAZİANTEP Ş.KAMİL İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜ | ||
GAZİANTEP Ş.KAMİL İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜ | MÜDÜR | 4725 |
KALEM | 4723 | |
GAZİANTEP Ş.BEY İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜ | ||
GAZİANTEP Ş.BEY İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜ | MÜDÜR | 4169 |
KALEM | 4167 | |
GAZİANTEP 13. İCRA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ | ||
GAZİANTEP 13. İCRA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ | MÜDÜR | 4452 |
KALEM | 4452 | |
GAZİANTEP ADLİ SİCİL ŞEFLİĞİ | ||
GAZİANTEP ADLİ SİCİL ŞEFLİĞİ | MÜDÜR | 2095 |
KALEM | 2096 | |
GAZİANTEP ADLİ EMANET MÜDÜRLÜĞÜ | ||
GAZİANTEP ADLİ EMANET MÜDÜRLÜĞÜ | MÜDÜR | 2575 |
KALEM | 2575 |