gaziantep boşanma avukatı ve ceza avukatı

Şanlıurfa Ağır Ceza Avukatı – Avukat Ali Tümbaş

Ağır Ceza Davaları Ne Kadar Sürer?

Ağır ceza davaları yargılanan sanıkların sayısı, yargılamaya konu delillerin toplanıp toplanmaması, tutuklu sanıkların bulunup bulunmamasına göre farklı sürelerde neticelenebilir. Ayrıca ağır ceza davaları öncesinde soruşturma aşamasında ifadesi alınan yahut alınmayan tanıkların kovuşturma aşamasında dinlenmesi de yargılama sürecinde zaman alan faktörlerden bir tanesidir.

Ağır ceza davalarını sadece yerel mahkeme süreci ile değerlendirmemek gerekecektir. Zira ağır ceza davalarının Yargıtay süreçleri de yargılamayı uzatan etkenler arasında yer almaktadır. Ağır ceza davalarında dava süresinin yaklaşık olarak 1 ila 3 yıl arasında sürdüğü kabul edilebilir. Ancak yargılamanın işleyiş hızını etkileyen birden fazla faktör bulunması nedeniyle sürecin daha kısa sürmesi yahut öngörülenden daha uzun sürede neticelenmesi de muhtemeldir.

Ağır ceza davaları mahiyeti itibarıyla bireylerin hayatını ve geleceğini doğrudan etkileyebilecek kararların alınabildiği ciddi bir yargılama sürecini gerektiren ve telafisinin çoğu zaman mümkün olmadığı davalardır. 

Ceza yargılaması diğer yargılama türlerine göre kendisine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Herşeyin herşeyle ispatlanabildiği, şüphe halinde bundan şüpheli ya da sanığın yararlandığı, en başından itibaren masumiyet karinesi uyarınca kişinin mahkemece mahkumiyet kararı verilinceya kadar masum sayılması gerektiği ve varsayımdan yola çıkılamayacağı gibi bir çok kendisine özgü kurumları bulunan adeta derya niteliğinde geniş bir yargılama türüdür. 

ali tumbas banner makale avukat 3 1
Şanlıurfa Ağır Ceza Avukatı - Avukat Ali Tümbaş 4

ceza yargılaması ve ceza hukuku adeta bir derya olup mevzuat ve uygulama açısından uzmanlık gerektiren bir daldır. Yine medyadan takip edileceği üzere en fazla revizyona giren, değişime uğrayan, güncellenen hukuk alanlarının başında ceza ve ceza infaz hukuku gelmektedir. Keza haberlerde izleneceği üzere Yargıtay kararları ile sürekli güncel içtihatlar oluşmaktadır. 

Keza, sadece suç nedeniyle mağdur olan kişiler değil aynı zamanda mağdur yakınları da ceza yargılamasında adil ve hızlı bir şekilde sonuç alınmasına ihtiyaç duyarlar. YArgılamada yapılacak hata ya da ihmal adalete ulaşamamasına neden olacaktır. Örneğin cinsel suçların mağduru olan bir kişinin anne ve babasının sanığın cezalandırılmaması ya da çok basit bir ceza ile salıverilmesi halinde neler hissedeceği izahtan varestedir. 

Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın

Avukatlarımızın Yazısını Oylar mısınız?

Call Now

WhatsApp
Avukata Soru Sor
Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat ile görüşmek ister misiniz?