Esnaf Bağ-Kur Sigortalılığının Tespiti İstemine İlişkin Dava Açmadan Önce SGK Ya Başvuru Zorunludur

Önemli
Bu yazı bilgilendirme Amaçlı Olup Ofisimizin Çalışma Alanı Dışıdır.Lütfen Bu konuda Ofisimizi Aramayınız

Esnaf Bağ-Kur Sigortalılığının Tespiti İstemine İlişkin Dava Açmadan Önce SGK Ya Başvuru Zorunludur

Esnaf Bağ-Kur Sigortalılığının Tespiti İstemine İlişkin Dava Açmadan Önce SGK Ya Başvuru Zorunludur

ÖZET : İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7. maddesine getirilen düzenleme ile dava açılabilmesi için önce sigortalı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında uyuşmazlık bulunması şartı aranmıştır. Bu uyuşmazlık ise Kurumun istemi reddetmesi veya reddetmiş sayılması ile oluşur. Bunun için de Kuruma müracaat zorunludur. Sigortalının henüz Kurumca reddedilmiş bir talebi yokken, Kurumun talebini reddetme ihtimaline binaen dava açılmasında hukuki yarar yoktur.

Yargıtay

10. Hukuk Dairesi

Esas : 2017/5070

Karar : 2020/1056

Karar Tarihi : 12/02/2020

“İçtihat Metni”

Mahkemesi : Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi

Dava, esnaf Bağ-Kur sigortalılığının tespiti istemine ilişkindir.

İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı davalı Kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine dair karar verilmiştir.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesince verilen kararın, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

İSTEM : Davacı, 02/03/1983 – 24/02/1986 döneminde Bağ-Kurlu olduğunun tespitini istemiştir.

CEVAP : Davalı Kurum vekili cevap dilekçesinde özetle; Kuruma başvuru yapılması gerektiğini, dava şartı bulunmadığından davanın reddi gerektiğini belirterek memuriyet kaydı olduğundan Bağ-Kur kaydının iptalinde hata olmadığını ileri sürmüştür.

MAHKEME KARARI

İLK DERECE MAHKEME KARARI : İlk derece mahkemesi, “Davacının davasının kabulü ile,

Davacının 02/03/1983 – 24/02/1986 döneminde 1479 sayıl Yasa kapsamında zorunlu Bağ-Kur sigortalısı sayılması gerektiğinin tespitine,” karar vermiştir.

İSTİNAF SEBEPLERİ : Davalı vekili tarafından, toplanan delillerin anılan karar için yeterli olmadığını, yeterli inceleme yapılmadan karar verildiğini belirterek istinaf başvurusunda bulunulmuştur.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 11.Hukuk Dairesi; İncelenen mahkeme kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu anlaşıldığından, davalı Kurum vekilinin istinaf başvurusunun 6100 sayılı HMK’nın 353/1-b.1 bendi uyarınca esastan reddine karar vermiştir.

TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ : Davalı Kurum vekili, temyiz dilekçesinde özetle; eksik inceleme sonucu verilen kararın bozulmasını talep etmişlerdir.

İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME : 10/09/2014 tarih ve 6552 sayılı Kanun’un 64. maddesi ile eklenen 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7/3. maddesi ile “31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi zorunludur. Diğer kanunlarda öngörülen süreler saklı kalmak kaydıyla yapılan müracaata altmış gün içinde Kurumca cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır. Kuruma karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması şarttır. Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz” hükmü getirilmiştir.

5521 sayılı Kanuna yapılan değişiklik ile dava açmadan önce Kuruma müracaat zorunluluğu, iş yargısında uyuşmazlıkların azaltılması, sigortalı ile Kurum arasında uyuşmazlık çıkmadan dava açılmasının önlenmesidir. Getirilen düzenleme ile sigortalı önce Kuruma müracaat edecek, Kurum isteme olumsuz cevap verirse veya belli bir süre sessiz kalırsa öyle dava açılabilecektir. Bu düzenleme 2577 İdari Yargılama Usulü Kanununun 10. maddesine benzer bir düzenlemedir.

İş Mahkemeleri Kanunu‘nun 7. maddesine getirilen düzenleme ile dava açılabilmesi için önce sigortalı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında uyuşmazlık bulunması şartı aranmıştır. Bu uyuşmazlık ise Kurumun istemi reddetmesi veya reddetmiş sayılması ile oluşur. Bunun için de Kuruma müracaat zorunludur. Sigortalının henüz Kurumca reddedilmiş bir talebi yokken, Kurumun talebini reddetme ihtimaline binaen dava açılmasında hukuki yarar yoktur. Bu haliyle önce Kuruma müracaat zorunluluğu, HMK’nun m. 114/1-h bendinde düzenlenen hukuki yarar bendine girmektedir.

Gaziantep Avukat Ali Tümbaş Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Avukatı

Davanın, yasanın yürürlüğünden sonra açıldığı ve davacının Kuruma müracaatının bulunmadığı anlaşılan iş bu davada belirtilen açıklamalar ışığında, Mahkemece Kuruma başvuru olup olmadığı araştırılıp, olmadığının anlaşılması karşısında henüz uyuşmazlık oluşmadığından dava şartı olan hukuki yarar yokluğu nedeniyle dava açılamayacağından davanın reddine dair karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde işin esasına girilerek karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının kaldırılarak İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi kararının HMK’nın 373/1 maddesi gereğince kaldırılarak temyiz edilen İlk Derece Mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, Üye …’ün muhalefetine karşı, Başkan …, Üyeler …, … ve …’nın oyları ve oyçokluğuyla, 12/02/2020 gününde karar verildi.

KARŞI OY

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun dava şartlarını düzenleyen 114’üncü maddesi “(1) Dava şartları şunlardır:

a) Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması.

b) Yargı yolunun caiz olması.

(2) Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.” Hükmünü içerirken, aynı yasanın dava şartlarının incelenmesini düzenleyen 115’inci maddesi ise;

“Dava şartlarının incelenmesi

Madde 115- (1) Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflarda dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler.

(2) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.

(3) Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” Hükmünü içerir.

Yukarıda belirtilen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/2. fıkrasında, “Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.” şeklinde düzenlenme gözetildiğinde, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanun’u dışındaki kanunlar ile de dava şartı düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.

11.09.2014 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanunun 64’üncü maddesi ile Mülga 5521 sayılı Kanunun 7’inci maddesinin üçüncü fıkra olarak “31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi zorunludur. Diğer kanunlarda öngörülen süreler saklı kalmak kaydıyla yapılan müracaata altmış gün içinde Kurumca cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır. Kuruma karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması şarttır. Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz.” hükmü eklenmiş; 25.10.2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile 5521 sayılı Yasa yürürlükten kaldırılmış ise de, 7036 sayılı Yasanın 4/1.madde hükmünde aynı düzenleme muhafaza edilmiştir.

ali tumbas banner makale avukat 5 1

Dava şartları, mahkemenin davanın esası hakkında yargılamanın devamı için gerekli olan şartlardır. Diğer bir anlatımla; dava şartları, dava açılabilmesi için değil mahkemenin davanın esasına girebilmesi için aranan kamu düzeni ile ilgili zorunlu koşullardır.

HMK.’nun 115/2. maddesindeki kurala göre, “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder”. Düzenleme gereğince, eksik olan bir dava şartı, belirli bir süre verilerek giderilebilecek ise, hâkim tarafından eksikliğin giderilmesi için kesin süre verilmesi gerekir. Bu süre içinde dava şartı eksikliği tamamlanmaz ise dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmelidir.

İş Mahkemeleri Kanunda öngörülen ve özel dava şartı olan “başvuru koşulu” düzenleniş yeri, nitelik ve özelliği itibarıyla HMK’nun 115/2.madde hükmü kapsamında “tamamlanabilir dava şartı” olduğu unutulmamalıdır.

Eldeki davanın dava tarihi gözetildiğinde, yukarıda belirtilen açıklamalar ışığında, 25.10.2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 4/1 (5521 sayılı Kanunun 7/3) maddesinde öngörülen düzenleme gereği, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaatın olması ve Kurumca müracaata konu istemin zımnen ya da açıkça reddedilmesi gerektiği dava şartı olarak düzenlenmiş olup, davacı tarafından anılan 7036 sayılı Yasanın 4/1 (Mülga 5521 sayılı Kanunun 7/3) maddesine uygun bir şekilde, davaya konu istem hakkında, Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ve Kurum tarafından bu müracaata konu istemin reddine ilişkin bir işlem veya eylem bulunmadığı görülmekle mahkemece, davacı tarafa 6100 sayılı HMK.’nun 115/2. maddesi uyarınca, davaya konu istemi hakkında Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmesi ve bu müracaat hakkında anılan yasal düzenleme uyarınca Kurumun red iradesini gösterir işlem veya eyleminin olduğunun belgelenmesi için kesin süre ihtaratlı önel verilmesi, bu süre içerisinde dava şartı eksikliğinin tamamlanmaması halinde, dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmesi; Kuruma müracaat ve müracaatın reddine dair Kurum işlem veya eylemine ilişkin dava şartının tamamlanması halinde ise davanın esasına girilerek, varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken; İş Mahkemeleri kanunundaki anılan başvuru koşulunu tamamlanamaz dava şartı olarak öngören Daire yaklaşımına katılmak mümkün değildir.

Kaldı ki, 10. Hukuk Dairesinin konuya ilişkin geçmiş tüm istikrarlı içtihatları da bu yönde, yani anılan başvuru koşulunu HMK’nun 115/2.madde hükmü kapsamında “tamamlanabilir dava şartı” olarak değerlendirdiği halde, bu içtihattan dönülerek yazılı şekilde karar tesis edilmesi hukuki güvenlik ve yargıya güven ilkelerine de uygun düşmemektedir.Yukarıda açıklanan nedenlerle çoğunluk görüşüne katılmıyorum.

Yargıtay

10. Hukuk Dairesi

Esas : 2016/15188

Karar : 2019/4131

Karar Tarihi : 09.05.2019

“İçtihat Metni”

Mahkemesi : İş Mahkemesi

Dava, 1479 sayılı Yasa kapsamında Bağ-Kur sigortalılığının tespiti istemine ilişkindir.

Mahkemece, ilâmında belirtildiği şekilde davanın reddine karar verilmiştir.

Hükmün, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/2. fıkrasında, “diğer Kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.” şeklinde düzenlenme gözetildiğinde, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu dışındaki kanunlar ile de dava şartı düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.

11.09.2014 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanunun 64’üncü maddesi ile 5521 sayılı Kanunun 7’inci maddesinin üçüncü fıkra olarak “31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi zorunludur. Diğer kanunlarda öngörülen süreler saklı kalmak kaydıyla yapılan müracaata altmış gün içinde Kurumca cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır. Kuruma karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması şarttır. Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz.” hükmü eklenmiştir.

Dava şartları, mahkemenin davanın esası hakkında yargılamanın devamı için gerekli olan şartlardır. Diğer bir anlatımla; dava şartları, dava açılabilmesi için değil mahkemenin davanın esasına girebilmesi için aranan kamu düzeni ile ilgili zorunlu koşullardır.

ali tumbas banner makale avukat 1

HMK.’nun 115/2. maddesindeki kurala göre, “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder”. Düzenleme gereğince, eksik olan bir dava şartı, belirli bir süre verilerek giderilebilecek ise hâkim tarafından eksikliğin giderilmesi için kesin süre verilmesi gerekir. Bu süre içinde dava şartı eksikliği tamamlanmaz ise dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmelidir.

Eldeki davada ise 21.6.2016 tarihli dava açılış tarihi dikkate alındığında ve münhasıran davacının 1479 sayılı Yasa kapsamında Bağ-Kur sigortalılığının tespiti istemine ilişkin uyuşmazlığın, 11.09.2014 sayılı Kanunun 64. maddesi ile 5521 sayılı Kanunun 7. maddesine eklenen 2. fıkradaki, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti niteliğinde bulunmadığı gözetildiğinde, 11.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanunun 64. maddesi ile 5521 sayılı Kanunun 7. maddesine 3. fıkra olarak eklenen düzenleme gereği, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaatın olması ve Kurumca müracaata konu istemin zımnen ya da açıkça reddedilmesi gerektiği dava şartı olarak düzenlenmiş olup, eldeki davada, davacı tarafından 5521 sayılı Kanunun 7/3 maddesine uygun bir şekilde, Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ve Kurum tarafından bu müracaata konu istemin reddine ilişkin bir işlem veya eylem bulunmadığı görülmekle, mahkemece, davacı tarafa 6100 sayılı HMK.’nun 115/2. maddesi uyarınca, 6552 sayılı Kanunun 64. maddesi ile 5521 sayılı Kanunun 7. maddesine üçüncü fıkra olarak eklenen düzenleme doğrultusunda, davaya konu istemi hakkında Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmesi ve bu müracaat hakkında anılan yasal düzenleme uyarınca Kurumun red iradesini gösterir işlem veya eyleminin olduğunun belgelenmesi için kesin, ihtaratlı önel verilmeli; bu süre içerisinde dava şartı eksikliğinin tamamlanmaması halinde, dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmeli; Kuruma müracaat ve müracaatın reddine dair Kurum işlem veya eylemine ilişkin dava şartının tamamlanması halinde ise davanın esasına girilerek, varılacak sonuca göre karar verilmelidir.

Mahkemenin, yukarıda belirtilen eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirmeye dayalı olarak, davanın esasına girerek, yazılı şekilde hüküm kurması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

O hâlde, davacı bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, Başkan …’in muhalefetine karşı, Üyeler …, …, … ve …’ün oyları ve oyçokluğuyla 09.05.2019 gününde karar verildi.

KARŞI OY

10/09/2014 tarih ve 6552 sayılı Kanun’un 64. maddesi ile eklenen 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7/3. maddesi ile “31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi zorunludur. Diğer kanunlarda öngörülen süreler saklı kalmak kaydıyla yapılan müracaata altmış gün içinde Kurumca cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır. Kuruma karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması şarttır. Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz” hükmü getirilmiştir.

1479 sayılı Yasa kapsamında Bağ-Kur sigortalılığının tespiti istemli eldeki davanın, yasanın yürürlüğünden sonra açıldığında ve davacının Kuruma müracaatının bulunmadığında ihtilaf yoktur.

Daire çoğunluğu ile aramızdaki uyuşmazlık, 10/09/2014 tarih ve 6552 sayılı Kanun’un 64. maddesi ile eklenen 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 7/3. maddesi ile getirilen hükmün dava şartı olup olmadığı, akabinde sonradan tamamlanabilen dava şartlarından olup olmadığı noktasındadır.

5521 sayılı Kanuna yapılan değişiklik ile dava açmadan önce Kuruma müracaat zorunluluğu, iş yargısında uyuşmazlıkların azaltılması, sigortalı ile Kurum arasında uyuşmazlık çıkmadan dava açılmasının önlenmesidir. Getirilen düzenleme ile sigortalı önce Kuruma müracaat edecek, Kurum isteme olumsuz cevap verirse veya belli bir süre sessiz kalırsa öyle dava açılabilecektir. Bu düzenleme 2577 İdari Yargılama Usulü Kanununun 10. maddesine benzer bir düzenlemedir.

İş Mahkemeleri Kanununun 7. maddesine getirilen düzenleme, önce Kuruma müracaat ile ihtilafın oluşması şartını aradığı için 6100 sayılı HMK’nun 114 ve 115 inci maddeleri uyarınca dava şartıdır. Dava şartları 114 üncü maddede sınırlı olarak sayılmıştır. Dava şartı mutlaka maddede sayılan nedenler olabilir. Bu nedenle maddede sayılan dava şartları çoğaltılamaz. Çoğunluk görüşünde somut olayın 114’üncü maddede sayılan hangi dava şartlarından olduğu hususu açıklığa kavuşturulmamıştır.

İş Mahkemeleri Kanununun 7. maddesine getirilen düzenleme ile dava açılabilmesi için önce sigortalı ile … arasında uyuşmazlık bulunması şartı aranmıştır. Bu uyuşmazlık ise Kurumun istemi reddetmesi veya reddetmiş sayılması ile oluşur. Bunun için de Kuruma müracaat zorunludur. Sigortalının henüz Kurumca reddedilmiş bir talebi yokken, Kurumun talebini reddetme ihtimaline binaen dava açılmasında hukuki yarar yoktur. Bu haliyle önce Kuruma müracaat zorunluluğu, HMK’nun m. 114/1-h bendinde düzenlenen ve dava şartı bulunan hukuki yarar bendine girmektedir. Mahkeme, dava tarihinde hukuki yararı yoksa, hukuki yarar için uyuşmazlık çıkmasını bekleyemez. Zira Kurum, sigortalının talebini kabul ederse hukuki yarar hiç oluşmayacak ve dava açılamayacaktır. Tıpkı, vadesi dolmamış bir senedin veya ifa zamanı gelmemiş bir borcun, borcun ödenmeyeceği ihtimaline binaen alacaklı tarafından önceden alacak davası açılması gibi. Bu örnekte de mahkeme, hukuki yarar oluşması için senedin vadesinin dolmasını veya borcun ifa zamanını bekleyemeyeceği gibi somut olayımızda da mahkeme, Kurumun ihtilaf çıkarmasını bekleyemez.

Somut olayımızda bulunan dava şartı, Kuruma başvuru ile 60 günün dolması değil, hukuki yarar yokluğudur. Çünkü henüz taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır.

Bu dava şartı, mahkeme tarafından uyuşmazlığın oluşması için belli bir süre verilerek giderilemez. Yani, HMK’nun m. 115/2 de düzenlenen sonradan giderilebilecek dava şartlarından değildir. Kurum sigortalının talebini kabul ederse uyuşmazlık hiç oluşmamış olacaktır. Yoksa dava konusuz kalmış olmaz. Mahkemenin davayı reddetmeyip elinde bekletmesi, yasanın çıkış gerekçesine ve davaların azaltılması amacına uygun düşmez.

Aynı Anda Birden Fazla İşyerinde Sigortalı Olarak Çalışabilir misiniz?


Avukatlarımızca Hazırlanan Makalelerimiz


    ✅ Gaziantep aile hukuku✅ Gaziantep velayet avukatı
    ✅ Gaziantep boşanma avukatı✅ Gaziantep en kısa sürede boşanma
    ✅ Gaziantep anlaşmalı boşanma avukatı✅ Gaziantep aile mahkemesi
    ✅ Gaziantep çekişmeli boşanma avukatı✅ Gaziantep online danışman

    Gaziantep Adliyesi İletişim Bilgileri
    ( 0342 ) 321 36 36
    Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500

    GAZİANTEP AĞIR CEZA MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1. AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2253
    KALEM2254
    GAZİANTEP 2 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2259
    KALEM2260
    GAZİANTEP 3.AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2265
    KALEM2267
    GAZİANTEP 3.AĞIR CEZA MAH. 2.KLMMÜDÜR 2232
    KALEM2232
    GAZİANTEP 4 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2273
    KALEM2274
    GAZİANTEP 5 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2814
    KALEM2815
    GAZİANTEP 5 AĞIR CEZA MAH. 2. KLMMÜDÜR 2751
    KALEM2752
    GAZİANTEP 6 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2804
    KALEM2805
    GAZİANTEP 7 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 6032
    KALEM6072
    GAZİANTEP 8 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 6425
    KALEM6438
    GAZİANTEP 9 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 6081
    KALEM6082
    GAZİANTEP 10 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2397
    KALEM2396
    GAZİANTEP 11 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2544
    KALEM2547
    GAZİANTEP 12 AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 2344
    KALEM2181
    GAZİANTEP ÇOCUK AĞIR CEZA MAH.
    GAZİANTEP ÇOCUK AĞIR CEZA MAH.MÜDÜR 3232
    KALEM2387
    GAZİANTEP ASLİYE CEZA MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2666
    KALEM2667
    GAZİANTEP 2 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2672
    KALEM2671
    GAZİANTEP 3 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2661
    KALEM2662
    GAZİANTEP 4 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2451
    KALEM2452
    GAZİANTEP 5 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2456
    KALEM2457
    GAZİANTEP 6 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2528
    KALEM2527
    GAZİANTEP 7 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2462
    KALEM2462
    GAZİANTEP 8 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2282
    KALEM2282
    GAZİANTEP 9 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2236
    KALEM2237
    GAZİANTEP 10 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2291
    KALEM2293
    GAZİANTEP 11 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2296
    KALEM2297
    GAZİANTEP 12 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2301
    KALEM2302
    GAZİANTEP 13 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2311
    KALEM2312
    GAZİANTEP 14 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2317
    KALEM2317
    GAZİANTEP 14 ASLİYE CEZA MAH. 2 KLMMÜDÜR 2306
    KALEM2307
    GAZİANTEP 15 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2320
    KALEM2322
    GAZİANTEP 16 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2326
    KALEM2327
    GAZİANTEP 17 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2331
    KALEM2221
    GAZİANTEP 18 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2338
    KALEM2337
    GAZİANTEP 19 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2141
    KALEM2343
    GAZİANTEP 20 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2346
    KALEM2347
    GAZİANTEP 21 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2631
    KALEM2634
    GAZİANTEP 22 ASLİYE CEZA MAH. MÜDÜR 2651
    KALEM2654
    GAZİANTEP 23 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2641
    KALEM2642
    GAZİANTEP 24 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2646
    KALEM2647
    GAZİANTEP 25 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 3112
    KALEM3112
    GAZİANTEP 26 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 3122
    KALEM3121
    GAZİANTEP 27 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2351
    KALEM2353
    GAZİANTEP 28 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2358
    KALEM2357
    GAZİANTEP 29 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2380
    KALEM2362
    GAZİANTEP 30 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2367
    KALEM2367
    GAZİANTEP 31 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2780
    KALEM2780
    GAZİANTEP 32 ASLİYE CEZA MAH.MÜDÜR 2785
    KALEM2785
    GAZİANTEP SULH CEZA HAKİMLİĞİ
    GAZİANTEP 1 SULH CEZA MAH.MÜDÜR 2552
    KALEM2552
    GAZİANTEP 2 SULH CEZA MAH.MÜDÜR 2425
    KALEM2425
    GAZİANTEP 3 SULH CEZA MAH.MÜDÜR 2192
    KALEM2192
    GAZİANTEP 4 SULH CEZA MAH.MÜDÜR 2198
    KALEM2199
    GAZİANTEP 5 SULH CEZA MAH.MÜDÜR 2372
    KALEM2372
    GAZİANTEP 6 SULH CEZA MAH.MÜDÜR 2214
    KALEM2214
    GAZİANTEP AİLE MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4128
    KALEM4123
    GAZİANTEP 2 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4126
    KALEM4117
    GAZİANTEP 3 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4111
    KALEM4114
    GAZİANTEP 4 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4107
    KALEM4106
    GAZİANTEP 5 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4095
    KALEM4097
    GAZİANTEP 6 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4086
    KALEM4092
    GAZİANTEP 7 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4078
    KALEM4080
    GAZİANTEP 8 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4077
    KALEM4073
    GAZİANTEP 9 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4518
    KALEM4524
    GAZİANTEP 10 AİLE MAHKEMESİMÜDÜR 4515
    KALEM4512
    GAZİANTEP ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4312
    KALEM4313
    GAZİANTEP 2 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4297
    KALEM4303
    GAZİANTEP 3 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4294
    KALEM4291
    GAZİANTEP 4 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4284
    KALEM4283
    GAZİANTEP 5 ASLİYE HUKUK MAHMÜDÜR 4280
    KALEM4277
    GAZİANTEP 6 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4266
    KALEM4264
    GAZİANTEP 7 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4262
    KALEM4258
    GAZİANTEP 8 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4252
    KALEM4257
    GAZİANTEP 9 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4383
    KALEM4382
    GAZİANTEP 10 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4373
    KALEM4377
    GAZİANTEP 11 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4366
    KALEM4367
    GAZİANTEP 12 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4506
    KALEM4506
    GAZİANTEP 13 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4388
    KALEM4388
    GAZİANTEP 14 ASLİYE HUKUK MAH.MÜDÜR 4284
    KALEM4327
    GAZİANTEP SULH HUKUK MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 SULH HUKUK MAH.MÜDÜR 4215
    KALEM4224
    GAZİANTEP 2 SULH HUKUK MAH.MÜDÜR 4207
    KALEM4211
    GAZİANTEP 3 SULH HUKUK MAH.MÜDÜR 4200
    KALEM4201
    GAZİANTEP 4 SULH HUKUK MAH. MÜDÜR 4197
    KALEM4198
    GAZİANTEP 5 SULH HUKUK MAH.MÜDÜR 4186
    KALEM4190
    GAZİANTEP 6 SULH HUKUK MAH.MÜDÜR 4162
    KALEM4162
    GAZİANTEP 7 SULH HUKUK MAH.MÜDÜR 4238
    KALEM4238
    GAZİANTEP İCRA MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 İCRA MAH.MÜDÜR 4369
    KALEM4365
    GAZİANTEP 2 İCRA MAH.MÜDÜR 4355
    KALEM4360
    GAZİANTEP 3 İCRA MAH.MÜDÜR 4353
    KALEM4346
    GAZİANTEP 4 İCRA MAH.MÜDÜR 4342
    KALEM4343
    GAZİANTEP 5 İCRA MAH.MÜDÜR 4332
    KALEM4337
    GAZİANTEP ÇOCUK MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 ÇOCUK MAH.MÜDÜR 2444
    KALEM2445
    GAZİANTEP 2 ÇOCUK MAH.MÜDÜR 2447
    KALEM2448
    GAZİANTEP 3 ÇOCUK MAH.MÜDÜR 2152
    KALEM2153
    GAZİANTEP TİCARET MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 TİCARET MAH.MÜDÜR 4563
    KALEM4567
    GAZİANTEP 2 TİCARET MAH.MÜDÜR 4554
    KALEM4547
    GAZİANTEP 3 TİCARET MAH.MÜDÜR 4531
    KALEM4528
    GAZİANTEP TÜKETİCİ MAHKEMESİ
    GAZİANTEP 1 TÜKETİCİ MAH.MÜDÜR 4176
    KALEM4179
    GAZİANTEP 2 TÜKETİCİ MAH.MÜDÜR 4170
    KALEM4171
    GAZİANTEP İŞ MAHKEMELERİ
    GAZİANTEP 1 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4040
    KALEM4041
    GAZİANTEP 2 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4027
    KALEM4034
    GAZİANTEP 3 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4004
    KALEM4695
    GAZİANTEP 4 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4019
    KALEM4020
    GAZİANTEP 5 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4007
    KALEM4005
    GAZİANTEP 6 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4696
    KALEM4002
    GAZİANTEP 7 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4000
    KALEM4688
    GAZİANTEP 8 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4054
    KALEM4054
    GAZİANTEP 9 İŞ MAHKEMESİMÜDÜR 4686
    KALEM4686
    GAZİANTEP KADASTRO MAHKEMESİ
    GAZİANTEP KADASTRO MAHKEMESİMÜDÜR 4875
    KALEM4876
    GAZİANTEP ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞI
    GAZİANTEP ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞIMÜDÜR 2174
    KALEM2175
    GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ
    GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİMÜDÜR 4655
    KALEM4653
    GAZİANTEP ADLİYE VEZNESİ
    GAZİANTEP ADLİYE VEZNESİMÜDÜR 4434
    KALEM4434
    GAZİANTEP BAKANLIK MUHABERE
    GAZİANTEP BAKANLIK MUHABEREMÜDÜR 2625
    KALEM2627
    GAZİANTEP MUHABERE GELEN GİDEN EVRAK
    GAZİANTEP MUHABERE GELEN GİDEN EVRAKMÜDÜR 2103
    KALEM2103
    GAZİANTEP TALİMAT BÜROSU
    GAZİANTEP TALİMAT BÜROSUMÜDÜR 2846
    KALEM2846
    GAZİANTEP TAKİPSİZ BÜROSU
    GAZİANTEP TAKİPSİZ BÜROSUMÜDÜR 2430
    KALEM2430
    GAZİANTEP UZLAŞTIRMA BÜROSU
    GAZİANTEP UZLAŞTIRMA BÜROSUMÜDÜR 2286
    KALEM2287
    GAZİANTEP KAMU – MARKA – BASIN CİNSEL SUÇLAR BÜROSU
    GAZİANTEP KAMU – MARKA – BASIN CİNSEL SUÇLAR BÜROSUMÜDÜR 3064
    KALEM2847
    GAZİANTEP ÇOCUK SAVCILIĞI MURACAT KALEMİ
    GAZİANTEP ÇOCUK SAVCILIĞI MURACAT KALEMİMÜDÜR 2510
    KALEM2511
    GAZİANTEP ÇOCUK SORUŞTURMA BÜRO
    GAZİANTEP ÇOCUK SORUŞTURMA BÜROMÜDÜR 2505
    KALEM2507
    GAZİANTEP ESAS BÜROSU
    GAZİANTEP ESAS BÜROSUMÜDÜR 2491
    KALEM2492
    GAZİANTEP AİLE İÇİ SORUŞTURMA BÜROSU
    GAZİANTEP AİLE İÇİ SORUŞTURMA BÜROSUMÜDÜR 2409
    KALEM2409
    GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 1
    GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 1MÜDÜR 2580
    KALEM2581
    GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 2
    GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 2MÜDÜR 2582
    KALEM2582
    GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 3
    GAZİANTEP TERÖR VE ÖRGÜTLÜ SUÇLAR BÜROSU – 3MÜDÜR 2044
    KALEM2044
    GAZİANTEP CEZAEVİ SAVCILIK KALEMİ
    GAZİANTEP CEZAEVİ SAVCILIK KALEMİMÜDÜR 2433
    KALEM2433
    GAZİANTEP DAİMİ ARAMA BÜROSU
    GAZİANTEP DAİMİ ARAMA BÜROSUMÜDÜR 2111
    KALEM2110
    GAZİANTEP SERİ MUHAKEME
    GAZİANTEP SERİ MUHAKEMEMÜDÜR 2092
    KALEM2092
    GAZİANTEP SAHTECİLİK VE DOLANDIRICILIK SUÇLAR BÜROSU
    GAZİANTEP SAHTECİLİK VE DOLANDIRICILIK SUÇLAR BÜROSUMÜDÜR 3061
    KALEM3061
    GAZİANTEP HIRSIZLIK VE YAĞMA BÜROSU
    GAZİANTEP HIRSIZLIK VE YAĞMA BÜROSUMÜDÜR 2502
    KALEM2502
    GAZİANTEP UYUŞTURUCU TİCARET
    GAZİANTEP UYUŞTURUCU TİCARETMÜDÜR 2119
    KALEM2113
    GAZİANTEP DAVA AÇILMASININ ERTELENMESİ BÜROSU
    GAZİANTEP DAVA AÇILMASININ ERTELENMESİ BÜROSUMÜDÜR 2117
    KALEM2117
    GAZİANTEP İNFAZ HAKİMLİĞİ
    GAZİANTEP 1 İNFAZ HAKİMLİĞİMÜDÜR 2187
    KALEM2136
    GAZİANTEP 2 İNFAZ HAKİMLİĞİMÜDÜR 2141
    KALEM2141
    GAZİANTEP 3 İNFAZ HAKİMLİĞİMÜDÜR 3501
    KALEM3501
    GAZİANTEP İLAMAT-  İNFAZ 
    GAZİANTEP İLAMAT-  İNFAZ MÜDÜR 3131
    KALEM3133
    GAZİANTEP YAKALAMA BÜRO
    GAZİANTEP YAKALAMA BÜROMÜDÜR 2684
    KALEM2684
    GAZİANTEP HUKUK TEVZİ BÜROSU
    GAZİANTEP HUKUK TEVZİ BÜROSUMÜDÜR 4426
    KALEM4441
    GAZİANTEP TARAMA MÜRACAT TEVZİ BÜROSU
    GAZİANTEP TARAMA MÜRACAT TEVZİ BÜROSUMÜDÜR 2125
    KALEM2126
    GAZİANTEP GENEL SORUŞTURMA
    GAZİANTEP GENEL SORUŞTURMAMÜDÜR 3040
    KALEM3041
    GAZİANTEP ADLİ DESTEK VEMAĞDUR HİZMETLERİ 
    GAZİANTEP ADLİ DESTEK VEMAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜR 4657
    KALEM4657
    GAZİANTEP Ş.KAMİL İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜ
    GAZİANTEP Ş.KAMİL İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜMÜDÜR 4725
    KALEM4723
    GAZİANTEP Ş.BEY İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜ
    GAZİANTEP Ş.BEY İLÇE SEÇİM MÜDÜRLÜĞÜMÜDÜR 4169
    KALEM4167
    GAZİANTEP 13. İCRA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ
    GAZİANTEP 13. İCRA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜMÜDÜR 4452
    KALEM4452
    GAZİANTEP ADLİ SİCİL ŞEFLİĞİ
    GAZİANTEP ADLİ SİCİL ŞEFLİĞİMÜDÜR 2095
    KALEM2096
    GAZİANTEP ADLİ EMANET MÜDÜRLÜĞÜ
    GAZİANTEP ADLİ EMANET MÜDÜRLÜĞÜMÜDÜR 2575
    KALEM2575
    Avukatlarımızın Yazısını Oylar mısınız?

    Yorum bırakın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Call Now

    WhatsApp
    Avukata Soru Sor
    Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat ile görüşmek ister misiniz?