Bosanma Adana Avukat Ali Tumbas 15 1

E-devletten Boşanma Davası Açma

Güncelleme Tarihi:

Kategori:

Online Boşanma Davası

Herhangi bir sebeple artık evliliklerini sürdürmek istemeyen çiftler, bu taleplerini aile mahkemelerine ileterek boşanma davalarının görülmesini sağlayabilirler. Boşanma davası açmak için ise bilindiği üzere dilekçe ile başvuru yapmak ve gereken harçların ödemesini yapmak gerekmektedir. Bu işlemler ise hem yorucu hem de yıpratıcı olabilirken artık boşanma davalarının UYAP sistemi üzerinden online olarak açılabilmesi imkanı sayesinde başvurucu süreci sıkıntı olmaktan çıkıyor.

Online Boşanma Davası Açmak İçin Gerekenler

Online boşanma davası açabilmek için davacı olacak olan tarafından elektronik imzasının olması yeterli. Eğer elektronik imza yoksa davayı açabilmek için önce e-imza satın alınmalı, daha sonra UYAP editör programı aracılığı ile dava dilekçesi hazırlanmalı ve elektronik imza ile bu dilekçe imzalanmalıdır. Gerekli harçların da online olarak ödenmesinin ardından sistemi giriş yapılarak online boşanma davası kolay bir şekilde açılabilmektedir.

Konu hakkında UYAP Portalı üzerinde detaylı bir açıklama bulunmakta, dileyen kişiler bu açıklamaları okuyarak tüm adımları eksiksiz bir şekilde tamamladıklarından emin olabilmektedirler. Günümüzde her ne kadar online boşanma davası açılabilse de duruşmada her iki tarafın ya da temsili olarak avukatlarının bulunması gerekliliğinin hala geçerli olduğu unutulmamalıdır.

İnternetten Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber internet ortamından da artık davalar açılabilmektedir. Ancak internet ortamında dava açabilmenin birtakım riskleri mevcuttur. Kişi eğer avukatı olmadan dava açacak ise dilekçesini iyi bir şekilde hazırlamalı, dosyasını dikkatlice takip etmelidir. İnternet üzerinden boşanma davası açmak isteyen kişilere tavsiyemiz eğer avukat tutma imkanınız var ise avukat tutmanız olacaktır. Eğer avukat tutma imkanınız yok ise bu durumda online olarak internet üzerinden dava açabilmeniz mümkündür.

Dilekçeyi dikkatli bir şekilde yazmanız ve HMK’da sayılan dilekçede bulunması gereken zorunlu unsurları da eklemeniz gerekmektedir. Şunu da belirtmekte fayda vardır ki internetten dava açmadan önce iki kere düşünmeniz gerekmektedir. Çünkü, dava açılırken harç ücreti ödenebilmektedir. Ayrıca internet üzerinde deneme yanılma yoluyla dava açılmaz. Eğer internet ortamında sırf deneme amaçlı dava açtıysanız bu davanın iptal edilmesi süreçleri de bir hayli karışık hale gelecektir. Bu nedenle mutlaka davalarınızı bir avukat aracılığıyla açtırmanızı tavsiye etmekteyiz.

İnternetten Dava Açabilir Miyim?

İnternet üzerinden dava açılmasında herhangi bir engel mevcut değildir. Ancak bunun için elektronik imza sahibi olmanız gerekmektedir. Eğer elektronik imza sahibi değilseniz bu durumda internetten dava açmanız mümkün olmayacaktır. Elektronik imza sağlayıcıları aracılığıyla bir tane elektronik imza edinmeniz gerekmektedir. Eğer elektronik imzanız mevcut ise davaları açabilirsiniz.

UYAP üzerinde vatandaş portalı yer alıyor. Bu portala ise 4 yolla giriş mümkündür:

  • E-devlet şifresi
  • E-imza
  • Mobil imza
  • E-devlet

Bu yöntemler ile birlikte UYAP vatandaş portalına giriş yapılabilmektedir. Sistem üzerinden dava dilekçesinin hazırlanmasının ardından Vakıfbank aracılığı ile gider avansı ve yargılama harcının ödenmesi ile birlikte dava açma süreci de sona ermiş olmaktadır. Yine bu portal üzerinden kişiler haklarında herhangi bir dava olup olmadığını da kontrol edebilmektedir. Duruşma günleri hakkında da yine bu sistem üzerinden bilgi alınabilmektedir. Dosyanın Yargıtay’a ulaşıp ulaşmadığı bilgisi de bu yolla alınabilir.

Adliyelerin Yoğunluğu ve Online Davaların Önemi

Adliyeler oldukça yoğundur. Açılan davalar, davaya dair tebliğin yapılması, duruşma günü verilmesi, duruşma yapılması gibi, dosyalara bakılması gibi durumlar adliyelerde yoğunluğun sebepleri arasındadır. Bu iş yoğunluğunun bu şekilde ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bu sebeple tıkanıkların da önüne geçilecek, davalar daha çabuk karara bağlanacaktır. Duruşma aralarında da uzun süreler olması bu durumun sebebidir. Davaların açılması, dilekçelerin yazılması ve duruşma günü verilmesinin özellikle bu portal üzerinden yapılıyor olması adliyelerin nefes alması açısından önem arz etmektedir.

E-Devlet Şifresi ile Giriş ve Dava Açma Süreci

E-devlet şifresi üzerinden giriş yapmak için PTT’den 2 TL’ye şifre almak gerekiyor. Bu şifre ile birlikte giriş yapıldığında vatandaş portalına yönlendiriliyorsunuz. Bu sayede dilekçenizi yazarak dava açma sürecini başlatabilir ve yine gelişmeleri bu sistem üzerinden takip edebilirsiniz. Gaziantep avukat aracılığı ile merak ettiklerinizi de irtibata geçerek sorabilirsiniz.

Online Boşanma Davası Açma Linki

Boşanma davası açmak için aşağıdaki link üzerinden ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/davalarim

Sizden Gelenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button