– “……Artık seni istemiyorum ! Boşanalım……..”
– “……….Benim için de bu iş bitmiştir, dava açalım herkes yoluna, hadi seni ana evine bırakayım, valizini topla …….” 

Bitti mi, bu kadar mı yani ?

Yahu bu ana evime giderim diye bir laf var, sanırsın ki boşanan veya küsen her eşten kadın olan evi terk eder, erkek evden çıkmaz veya kadın anası evine bırakılır.

Ana evi iyi güzel hoş da, kişinin kendi evli olduğu yuvayı çekip çeviren, gün boyu o evde varsa çocuklarla yaşam süren, konu komşuyla daha çok diyalog içinde olan ve en kötü ihtimalle o evin birçok eşyasını bile kendisi almış kadın küsünce bir bavulu alıp çıkacak mı ? 

Veya tersi taraftan bakalım, hakkaniyetli olmak gerek. Evlenmeden önce evi kendi imkanlarıyla almış, sonra evlenip ailesiyle evin içine geçmiş erkek sırf boşanıyor diye kapının önüne mi konulacak ? 
Aile konutu dağıtılmadı ise, yani herkes eşyasını çekip kapıya kilit vurulmadı ise ne olacak ? Bu işin bir hakkaniyeti var mı? 

Hem boşanma davası açıp hem de aynı evde mi yaşayacak taraflar? 

“……Çağla, herkes evine dağıla…….deyip ikiniz birden hadi dağılın evinize mi diyeceğiz, yoksa kura falan mı çekeceğiz ? 
Sorular çoğaldıkça çoğalır, bazen çözümsüz aciz kalınabilir. Ama hukuk aciz kalmaz, mahkeme çözüm bulur değerli okurlar. Hadi konuyu irdeleyelim.

Evde kimin kalacağı konusunda bir anlaşma durumu olmaz ise boşanma sürecinde evde kalanın seçimi mahkeme tarafından yapılır. Mahkemenin uyguladığı belirlemenin kararlarına ilişkin detaylar şu şekilde sıralanırlar:

Normal sebepler ile açılan boşanma davalarında, tarafların anlaşması koşulu ile kira sözleşmesi eşlerden hangisinin ismine düzenlenmiş ise kişi süreçte, kiralık evde kalmaya devam eder.
Uyuşmazlık bulunuyorsa Mahkeme dava görülürken, hakimin vereceği karar ile dava süresince evde kalacak kişi belirlenir. Yani kira sözleşmesi benim adıma o halde o gidiyor ben kalıyorum diye bir kesinlik yok.

Boşanma Sürecinde Evde Kim Kalır

Boşanma sürecinde evde kalan kişiyi belirleme işlemi, tapulu evde kalan kişi, anlaşmalı boşanmada evde kalan kişi, kiralık evde boşanma sürecinde kalan kişi….

Boşanma Sürecinde Evde Kalan Kişinin Belirlenmesi

Evde kimin kalacağı konusunda bir anlaşma durumu olmaz ise boşanma sürecinde evde kalanın seçimi mahkeme tarafından yapılır. Mahkemenin uyguladığı belirlemenin kararlarına ilişkin detaylar şu şekilde sıralanırlar:

Çekişmeli boşanmalarda, boşanma davası açan kişinin gerekçesi genel olarak şiddet veya zina sebepleridir. Bu sebeplerin ispatlanması halinde, mahkeme kiralık evde davacının kalmasına karar verir.

Normal sebepler ile açılan boşanma davalarında, tarafların anlaşması koşulu ile kira sözleşmesi eşlerden hangisinin ismine düzenlenmiş ise kişi süreçte, kiralık evde kalmaya devam eder.

Uyuşmazlık bulunuyorsa Mahkeme dava görülürken, hakimin vereceği karar ile dava süresince evde kalacak kişi belirlenir.

Tapulu Evde Boşanma Sürecinde Kim Kalır?

Tapulu konutta boşanma sürecinde kalan kişi hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir.

Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir.

Taraflar bir kişinin boşanma sürecinde evde kalması için anlaşmaya varma hakkına sahiptirler.

Anlaşmaya varılıp, boşanma sürecinde evde kalan olarak belirlenecek kişi mahkemeye iletilirse, bilgisi iletilen kişi tapulu evde kalır.

ali tumbas banner makale avukat 5 1

Evde kimin kalacağı konusunda uyuşmazlık bulunuyorsa Mahkeme dava görülürken, hakimin vereceği karar ile dava süresince evde kalacak kişi belirlenir.

Eşe Karşı Tahliye Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Eşe karşı açılan tahliye davası Türk Medeni Kanununun 683. Maddesine dayalı olarak elatmanın önlenmesi davası olarak nitelenmektedir. Dolayısı ile ilgili dava genel mahkemelerde yani asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.

Çekişmeli boşanmada evin tahliyesi durumu ayrık olmak üzere mülkiyet hakkına dayanan ‘boşanan eşin evden tahliyesi’nde yetkili mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.

Boşanma Davası Devam Ederken Eşlerin Birlikte Yaşamaya Devam Etmesi Halinde Dava Reddedilir Mi?

Türk Medeni Kanunun 166/1. maddesi uyarınca boşanmaya karar verilebilmesi için evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olması gerekir.

Eşlerin boşanma davası devam ederken birlikte yaşamaya devam etmeleri evlilik birliğinin temelinden sarsılmadığını ortak hayatın sürdürülmesinin fiilen mümkün olduğunu gösterir.

Eşler boşanma davası devam ederken birbirini affettiklerini beyan edebilir ya da buna yönelik davranışlarda bulunabilirler.

“Bu durumda ise açılmış ve devam etmekte olan boşanma davasının reddine karar verilir. “

Bu anlamda Yargıtay içtihadına göre örneğin eşlerin boşanma davası devam ederken birlikte tatile gitmesi ya da aynı evde yaşamaya devam etmeleri birbirini affettikleri veya evlilik birliğinin temelinden sarsılmadığı anlamına gelir.

Yine eşlerin birbiriyle mesajlaşması, eşlerin cinsel ilişkiye girmesi de af niteliğindeki davranışlara örnektir. Bunun sonucu olarak da mahkeme boşanma davasının reddine karar verecektir.

Boşanma davasından sonra eşler bir araya gelip barışmış, evlilik birliğini devam ettirme iradesiyle birlikte yaşamaya başlamışlarsa önceki boşanma davası nedenlerine dayanılarak boşanmaya karar verilemez.

Ancak barışıp bir araya geldikten sonraki nedenlere dayanılıyorsa boşanmaya karar verilebilmesi için bu olguların ayrıca ispatlanması gerekir.

ali tumbas banner makale avukat 2 1

Taraflar yeniden bir araya gelmekle, geçmişteki olayları affederek evliliklerini sürdürme iradesini ortaya koyduklarından, o zamana kadar aralarında geçen olaylar yönünden birbirini bağışladıklarının kabul edilmesi gerekir.

Bu halde, tarafların birbirini bağışladıklarından önceki olaylara boşanma nedeni olarak dayanılması ve yine aynı nedenle boşanma kararı verilmesi mümkün değildir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası açma nedenlerinin üzerinden uzun bir süre geçmişse açılan boşanma davası reddedilir.

Söz konusu nedenlere rağmen evlilik birliği sürdüğü ve eşler birlikte yaşamaya devam ettikleri için evlilik birliğinin sarsılmamış olduğu kabul edilmektedir. Geçen sürenin uzun olduğu dürüstlük kuralı çerçevesinde belirlenir. Haysiyetsiz hayat sürme nedenine dayalı boşanma davasında ise hak düşürücü süre yoktur. Dürüstlük kuralı çerçevesinde her zaman bu nedene dayanılabilir

Ancak hali hazırda üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra açılan haysiyetsiz hayat sürmeye dayalı boşanma davası evlilik birliğinin çekilmez hale gelmesi şartını ortadan kaldırdığından dava bu gerekçeyle reddedilmektedir. Zina nedeniyle boşanma davasında ise zina fiilinin öğrenilmesinden itibaren altı ay ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.


Sizden Gelenler

“Boşanma Davası Açtım Eşim Evden Gitmiyor Ne Yapabilirim ?” için 26 yanıt

  1. Özdem - Gaziantep avatarı
    Özdem – Gaziantep

    Eşimin psikoloji bozuk evlendiğimde beri tedavi ettirmeye çalışıyorum ama düzelmiyor 2 kızım var biri lisede biri üniversitede bizimde psikolojimizi bozdu artık dayanamıyoruz çocuklar istemiyor ayrıl diyorlar evin tapusu eşimin üstüne kalacak yeri var ama evden gitmiyor bizi kovıyo kiraya çıkacak durumum yok dava açmak istiyorum ne yapmam lazım aynı evin içinde olmuyor
    Yardımcı olırmısunuz

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

      1. Orhan - Gaziantep avatarı
        Orhan – Gaziantep

        Öncelikle Hayırlı bayramlar , benim cekişmeli davam var 4 yıldan beri devam ediyor, evim evliyken aldıgımız için eşim evde oturuyor ben ise babamın evine geldim , ama benim kendi evimde oturma hakkım olduğunu düşünüyorum bu konu hakkında ne yapabilirim ( Uzaklaştırılmam yok ) tşk ederim

        1. Avukat Ali Tümbaş

  2. Aylin - Gaziantep avatarı
    Aylin – Gaziantep

    Merhabalar . Boşanma davasında erkek esin üzerine olan miras müşterek tapulu ev de kadının boşandıktan sonra kanuni hakkı okur mu? Birde boşanan eş taşınmaz malları ölene dek kadın oturabilir kullanabilir şeklinde anlaşma yapılırsa bunu daha sonradan iptal ettirebilir mi ?

    1. Mirastan gelen malda hakkı yok. Taraflar arasında bahsini ettiğiniz gibi bir anlaşma yapılması mümkündür.

      1. Ayşe - Gaziantep avatarı
        Ayşe – Gaziantep

        Merhaba abim esine boşanma davasi acti kadin evden gitmiyor evdeki esyalar abimin faturalari var kira sozlesmeside abimin üstüne ne yapabiliriz abim eve gidemiyor esi evde olduğu için kirayi falan ödemek zorundami

        1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

  3. Burcu - Gaziantep avatarı
    Burcu – Gaziantep

    Merhaba 27 Şubat’ta evlendim eşim daha önce evlenip ayrıldığımı çocuğum olduğunu özetle hakkımdaki herşeyi biliyordu. Askeri personel kendisi evlenmeden önce hamile kaldım ve evlenmeye karar verdik. Kendisi evlendikten 3 gün sonra boşanalım dedi ve mağduru oynadı herşeyi yeni öğrenmiş gibi davrandı. Evin kilidini değiştirdi. Hamile eşi terk için şikayet etmek istiyorum ama yaşadığımız ev bekar eviydi üzerine fatura aboneliği ve kira kontratı yok. Ev tutamamış tık arıyorduk. Nasıl şikayet edebilirim?

    1. Bulunduğunuz ilçe karakoluna giderek şikayette bulunabilirsiniz

  4. Hakan - Gaziantep avatarı
    Hakan – Gaziantep

    Boşanma davasinda ben davalı tarafım. Sözde anlaşmalı boşandık. Arabamızı sattık paylaştık.ben kiraya çıktım .O 2 aydır evde oturuyor.satmayada çalışmıyor. Hayat sahiplendi.ucuzamı gitsin diyor Ne yapabilirim.

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

  5. Ismail - Gaziantep avatarı
    Ismail – Gaziantep

    Esim benden bosanmak istiyor evde birlikteligimiz yok arkadas gibiyim yillar once beni cok aldatti ben 2006 yilinda dava açıdim bana yalvardi bosama diye çocuklar magdur olmasin diye affettim suan guven diye bir sey yok beni 2 defa evden kovdu tekrar geri cagirdi ne yapmam gerekiyor

    1. Konu hukuki olmayıp tamamiyle sizin kararınızla olan bir konu ya da sorunuz tam net değil eğer sorunuz boşanma davası açacağım evde kim kalması gerekiyor gibiyse bu ayrı bir mevzu ama boşanma noktasında karar verip vermeme de sorun yaşıyorsanız bu durumda bir aile danışmanına başvurmanız gerekiyor

  6. Nuri - Gaziantep avatarı
    Nuri – Gaziantep

    Eşimle anlaşmalı boşanmalı karar verdik ve davayı açtık bu süreç içinde erkek olarak evde durmaya hakkım var mı? 13 aylık kızımız var bu sebepten gitmek istemiyorum ne yapmalıyım

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

  7. Büşra - Gaziantep avatarı
    Büşra – Gaziantep

    Biri 2002 den önce biri sonra olmak üzere beraber iki ev aldık. 2002den önce alınanı sattı ve hakkımı da vermedi. Aynı devlet memurluğunu yapıp aynı parayı kazanan iki kişi olarak satılan evden haklarımı talep edip halen oturduğumuz evdeki payımın artmasını sağlamak mümkün mü? Tapuları kendi üstüne yaptı ama ev alınan tarihlerde bankalardaki hesaplarımı sifirladigimiz kanitlanabilir sanırım. Oturduğumuz evi alarak boşanmak mümkün mü?

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

  8. Merhaba biz eşimle aynı evde duruyuruz ama herhangi bir kar koca iliskimiz yok aylardır konusmuyoruz bile ben bosanmak istiyorum ama o istemiyor ve daha önce de anlaşmalı boşanma davası açtık gidecek imkanım olmadığı için vazgeçtik şimdi tekrar dava açarsam aynı evde oldugumuz için dava kabul edilirmi

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

  9. Yesim - Gaziantep avatarı
    Yesim – Gaziantep

    Merhaba 3 erkek 1 kız çocuğum var.Anlaşmalı boşanmak istiyorum.Kızımın babası , evlenirsem kızımın velayetini ona vereceğime dair madde koyarsak boşanırım diyor.Böyle bir madde koyulabilir mi. Böyle bir hakkı var mı.

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz

  10. Vildan - Gaziantep avatarı
    Vildan – Gaziantep

    Merhabalar aile mahkemesine boşanma dilekçesi verdim bugün ve şimdi benim davam başlamış mı oldu? Eşimle aynı evde kalmak istemiyorum. Burası babamın evi sen git derse ve ben annemin evine gidersem bu bir suç olmaz değil mi hani evi terkedip gitti falan deyip beni suçlamaz değil mi?

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz

  11. Ayşe - Gaziantep avatarı
    Ayşe – Gaziantep

    Merhaba kardeşim 1.5 yıllık evli eşinden boşanmak istiyor dava açtı eşi olacak bayansürekli uzaklaştırma kararı aldırıyor ve yakınına dahi yaklaşmadığı halde evlenince babamızın kirada olan evini boşaltıp o evde oturmaya başladılar şuan bayan o evde yaşıyor evden çıkmıyor kardeşim evine giremiyor uzaklaştırması olduğu için eşlerden kimin o evde yaşaması lazım yada bayanı o evden çıkartabilir miyiz tekrar babamız kiracı koyabilir mi daireyi boşaltıp

    1. Konu detaylı danışmanlık gerektirdiği için tarafımıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Yaz
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Sorularınız için bize yazın. Avukatlarımız size Online olarak destek verecektir.
Call Now Button