Babalık Davası Nedir?
Babalık davası, evlilik dışı doğan çocuğun babası olan kişinin belirlenmesine yönelik bir davadır. Babalık davası, çocuğun annesi tarafından, çocuk tarafından veya çocuk adına kayyım tarafından açılabilir.
Babalık Davası Nasıl Açılır?
Babalık davası, aile mahkemesinde açılır. Davacı, davalının çocuğun babası olduğunu ispatlamak zorundadır. Babalığın ispatı, DNA testi, tanık beyanları veya diğer delillerle yapılabilir.
Babalık Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Babalık davası, davalının yerleşim yerindeki aile mahkemesinde açılır. Davalının yerleşim yerinde aile mahkemesi yoksa, dava, davacının yerleşim yerindeki aile mahkemesinde açılır.
Babalık Davası Ne Zaman Açılır?
Babalık davası, çocuğun doğumundan itibaren bir yıl içinde açılabilir. Ancak, çocuğun ergin olmasından sonra da babalık davası açılabilir.
Babalık Davasında Neler Talep Edilebilir?
Babalık davasında, babalık tespiti, babalığa ilişkin haklar ve babalık nedeniyle tazminat talep edilebilir. Babalık tespiti, çocuğun babalık saklı haklarının doğmasına ve babalık nedeniyle çocuğun yararlanabileceği haklara sahip olmasına neden olur. Babalık nedeniyle tazminat, çocuğun anneye veya çocuğa karşı maddi ve manevi zararlarının giderilmesi için talep edilebilir.
Babalık Davası Nasıl Sonuçlanır?
Babalık davası, mahkeme tarafından karara bağlanır. Mahkeme, davanın kabulü halinde, babalık tespitine karar verir. Mahkeme, davanın reddine halinde, babalık tespitine karar vermez.
Babalık Davası Sonuçları
Babalık davası sonucunda, babalık tespiti yapılırsa, çocuk babanın soyadını alır ve babanın tüm haklarını ve borçlarını kazanır. Babalık tespiti yapılmazsa, çocuk anne soyadını alır ve babanın hiçbir haklarını ve borçlarını kazanamaz.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın