boşanma avukatı gaziantep anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Ücreti Ne Kadar ?

Eşlerden biri boşanma davasını avukat olmadan da açabilir. Ancak ; avukat yardımı almadan internetten bulunarak yazılan boşanma dava dilekçe örneklerinde ya da adliye önlerinde bulunan arzuhalcilere (dilekçeci) yazdırılan boşanma dilekçe örneklerinde eksikliklerin bulunduğunu, bu dilekçelerde delillerin dahi yazılmadığını ya da eksik yazıldığını söylememiz mümkün.

Bu dilekçelerle açılan boşanma davalarında ; hak kaybına uğrayabilir, davanızın reddedilmesi sonucuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.Avukat tayin etmeden-avukat tutmadan boşanma davası yürütmek isteyen kişiler dava sürecinin başından sonuna kadar bütün işlemleri kendisi yapmakla yükümlüdür. Boşanma Avukatı ile çalışmak için maddi olanağı olmayan kişiler, maddi durumlarının olmadığını-malvarlıkları bulunmadığını kanıtlamak koşuluyla baroya başvuru yaparak ücretsiz avukat tayin edilmesini isteyebilirler.

Boşanma davasını ilk (önce) kim açmalıdır? Boşanma davasını ilk açan kişi daha mı avantajlıdır?

Geçerli boşanma sebebi olan taraf, boşanma avukatı yardımıyla yahut kendisi mahkemeye başvurarak boşanma davasını açabilir. Boşanma davasını ilk kimin açtığının bir önemi yoktur. Çünkü boşanma davasını önce açmayan taraf, kendisine açılmış boşanma davasına karşı dava açabilme hakkına sahiptir.

Boşanma davası açma masrafı ne kadardır? (Boşanma davası açmak kaç para tutar?)

İster çekişmeli boşanma davası ister anlaşmalı boşanma davası açılsın her iki davada da mahkeme harçları ve dosyaya ait giderlerin yatırılması gerekmektedir. Boşanma davası açarken başvurma harcı ile peşin harç ve mahkeme dosyasına gider avansının da yatırılması gerekmektedir.

Bosanma Gaziantep Avukat Ali Tumbas 13 1
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Ücreti Ne Kadar ? 4

Avukatsız Boşanma Davası Açma Ücreti-Avukatsız boşanma davası ücreti ne kadar olmaktadır?

Avukatsız boşanma davası açmak isteyen kişinin, adliyede ödemesi gereken harçlar ve giderler vardır. Bu harç ve giderler her yıl değişmektedir. Dava açarken ödemelerin eksiksiz şekilde yapılması gerekir. Aksi durumda hak kaybı yaşanabilir, davanın da reddedilmesi mümkün olabilir.

Boşanma Davası Açılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evlilik birliğinin kurulması kadar kurulan evlilik birliğinin sonlandırılması, yani boşanmanın gerçekleştirilmesi aşamasında pek çok konuya dikkat etmek gerekir. Eğer bu detaylar gözden kaçırılırsa, çift arasında anlaşmazlıklar artacak, dava süreci istenmeyecek şekilde uzayacaktır. Peki, boşanma davası açılırken nelere dikkat etmek gerekir?

  • Boşanmanın çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı olacağının belirlenmesi gerekir.
  • Çekişmeli boşanma gerçekleşecek ise bu durumda tecrübeli bir avukattan mutlaka destek alınmalıdır. Avukat süreci sizin adınıza en doğru şekilde yönetecektir.
  • Evlilik birliğinin neden sonlandığı ile ilgili her iki tarafın da net bilgiler verebilmesi gerekir.
  • Boşanma dilekçesinin doğru ve açıklayıcı şekilde hazırlanması gerekecektir.
  • Gerek anlaşmalı gerekse de çekişmeli boşanma davası olsun her ikisinde de boşanma dilekçesinin hazırlanması belirli detayları içerir. Avukattan destek almak hata oranınızı azaltır. Aksi durumda hak kaybı ya da davanın gereksiz yere uzaması durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yukarıdaki detaylara dikkat ederek, boşanma davası sürecini daha doğru şekilde atlatabilirsiniz. Ücretler konusu ise boşanma davalarında çok önemli bir yer tutar.

2023 Yılı Boşanma Davası Mahkeme Masrafları Ne Kadardır?

Mahkeme masrafları; davacı tarafın mahkemede dinletmek istediği tanık sayısı, dosyanın bilirkişiye gidip gitmeyeceği gibi hususlara göre değişmektedir. Yine de 2023 yılı boşanma davası mahkeme masrafları için ortalama bir miktar belirtmek mümkündür. 2023 yılı için boşanma davası açarken mahkeme veznesine yatırılması gereken harç ve giderler ortalama 900 TL-1000 TL civarındadır.

Boşanma Davasında Ücreti Karşı Taraf Mı Öder?

Boşanma davalarında ücreti karşı taraf mı öder? sorusu avukatların en sık duyduğu sorulardan biridir. Boşanma davasında tuttuğunuz avukatın ücretini karşı taraf ödemez. Karşı taraf, ancak mahkeme tarafından haksız bulunduğu takdirde yargılama giderleri ve avukatlık asgari ücret tarifesi ile sınırlı olan avukatlık ücretini öder. Bununla birlikte; boşanma davasında ücreti hangi tarafın ödeyeceği tarafların kendi aralarında yapacağı bir anlaşmayla belirlenebilir. Fakat taraflar arasında bir anlaşma gerçekleşmemişse ücretin uygulamada genellikle şu şekilde ödendiği görülmektedir:

  • Anlaşmalı boşanma davalarında ücret genellikle ortak şekilde ödenmektedir.
  • Çekişmeli boşanma davalarında; haksız bulunan taraf, yargılama giderlerini ve karşı tarafın avukatlık ücretini ödemekle yükümlü olur. Ancak şu durum unutulmamalıdır ki; kusurlu olan tarafın karşı tarafın avukatlık ücretini ödeyeceği miktar, avukatlık asgari ücret tarifesi ile sınırlıdır. Çekişmeli boşanma davalarında müvekkilin avukata ödeyeceği avukatlık ücreti, müvekkil tarafından geri alınabilecek bir ücret değildir.

Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın

Avukatlarımızın Yazısını Oylar mısınız?

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

WhatsApp
Avukata Soru Sor
Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat ile görüşmek ister misiniz?