Avukat
Yargının önünde kişilerin veya kurumların haklarını savunan kişilere avukat denir. Yasa işlerinde yol gösterici kişilerdir.
Avukatlık her türlü hukuki sorun ve anlaşmazlıkların, adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesi ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasında, yargı organlarına, kişilere, kurum ve kuruluşlara yardım etmek için, hukuki bilgi ve tecrübelerini, adaletin hizmetine tahsis eden ve kamu hizmeti gören serbest meslek mensubudur. Avukatlar kamuda çalışabildiği gibi özel sektörde hatta kendi avukatlık ofislerini açabilirler. Kazançları da buna bağlı olarak değişebilmektedir.
Avukatın Görevi Nedir?
Davaların takibini yapar ve işlemlerini yürütürler. Duruşmalarda hukuki görüşlerini beyan ederler. Kurumların menfaatini korumak için hukuki tedbirler alırlar ve anlaşmaların esaslarını uygun bir hale getirirler. Hukuki süreçleri yönetirler. Yargı önünde kişi veya kurumları savunma işini üstlenirler.
Avukat Nasıl Olunur?
Avukat olmak için hukuk fakültesi bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Bunun dışında iki yıldan fazla hapis cezası almak ve kasten devlet güvenliğine karşı suç işlemiş olmak, düzene karşı suç işlemiş olmak, ihaleye fesat karıştırma gibi suç işlemiş olmak, avukat olmayı engelleyen durumlardır. Ayrıca bir yıl süreyle stajyerlik yapılması gerekmektedir.
2023 Avukat Maaşları Ne Kadar?
Çalışan Avukat Maaşları; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklere göre farklılık göstermektedir. Ziyaretçiler tarafından anonim olarak paylaşılan Avukatların ortalama maaş verileri üst kısımda listelenmektedir. Kesin Maaş bilgileri için işverenlere danışınız.
Avukatın Kariyerindeki Maaşlar
Avukat poziyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar:
EN DÜŞÜK ORTALAMA EN YÜKSEK
Kıdemli Avukat 4.770 9.200 15.830
Avukat 2.820 5.460 11.820
Devlette Avukat Maaşları Ne Kadar? (2023)
Devlette avukat maaşlarını etkileyen birden fazla unsur bulunur. Evlilik durumu, eşinin iş durumu, çocuk sayısı, eğitim durumu, çalışılan kurum, derece ve kıdem ile hizmet yılı, vekalet ücreti, fazla mesai, ek tazminat, sigorta ve BES kesintisi gibi başlıklara göre aylıklar değişebilir. Örneğin; sigorta kesintisi nedeniyle 100-200 TL maaşlar düşerken, vekalet ücreti ile aylık maaşlar 2-3 bin TL civarında artmaktadır. Ancak devlette avukat maaşları ortalama 7 bin TL civarındadır. 1 yıllık vekalet ücreti kazancı 12 aya bölündüğünde ise aylık kazançlar 9 bin TL civarına yükselir.
- 9/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz devlette avukat maaşı 2023 6 bin 100 TL civarındadır.
- 6/2 derecesinde 5 yıl deneyimli memurun aylığı 6 bin 250 TL civarındadır.
- 4/1 derecesinde 10 yıl deneyimli avukata 6 bin 575 TL civarında ödeme yapılır.
- 3/3 derecesinde 15 yıl deneyimli personele ise 6 bin 700 TL civarında ödeme verilir.
- 1/2 derecesinde 20 yıl deneyimli personele 7 bin TL civarında aylık verilir.
- 1/4 derecesinde 25 yıl deneyimli devlette avukat maaşı 2023 7 bin 100 TL civarındadır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Merhaba, özel sektörde işe yeni başlayan bir avukata brüt 7500 tl maaş verilebilir mi? bunun yasal olarak taban rakamı var mıdır?
Özel sektörde avukatlık serbest piyasa ekonomisi sebebiyle tarafların anlaşmasına bağlı olarak asgari ücretin altına düşmemek kaydı ile ücretler değişiklik gösterebilir. Alt sınır asgari ücret ust sinir ise yoktur.
Bilgi için cok tesekkürler. Min. Brüt 3577 olmak kaydıyla verilebilir o zaman.
Rica ederiz, Elbette minimum bu tutar verilebilir, tabi bu şahsi fikrimiz değil kanuni durumu izah ettik